Dé Nederlandse domotica expert

Persoonlijk advies

Installaties op maat

Grote open ruimte. Wekt de indruk dat het een oud warehouse is, omgebouwd tot modern kantoorgebouw met kantoortuinen. Rechts een open trap naar boven, links tegen stenen muur op de voorgrond een grote tafel waar meerdere mensen achter een computer werken. Daarachter een lange statafel met een computer. Daarachter weer een grote tafel waar meerdere mensen achter een computer zitten te werken.
Domotica: de oplossing tegen kantoortuin afleiding.

Domotica-oplossingen om afleiding in de kantoortuin te verminderen

Die kantoortuin leek een paar jaar geleden een briljant idee – bevorderlijk voor teamwork, communicatie en efficiëntie. Maar in werkelijkheid blijkt het een productiviteitsvalkuil te zijn. Met als gevolg dat die altijd enthousiaste collega met briljante projectideeën opeens niet meer kan functioneren. Net als die stille collega die zich altijd vastbeet in welk probleem dan ook en doorging totdat alle broodnodige puntjes op de i stonden. Hoe kun je er nou als werkgever voor zorgen dat je werknemers weer floreren en daardoor optimaal kunnen presteren? Domotica biedt het antwoord.

86 minuten minder per dag

Onderzoek heeft uitgewezen dat de productiviteit van werknemers met minstens 86 minuten per dag daalt in een kantoortuin. Dat zijn dus 24 werkdagen per werknemer per jaar! Door de voortdurende afleiding maken werknemers daarnaast ook nog eens 50% meer fouten en doen ze er twee keer zo lang over om een taak af te ronden! Ondertussen is het ziekteverzuim met 62% toegenomen ten opzichte van traditionele kantoren.

Hoe kun je er nou als werkgever voor zorgen dat je werknemers weer tot hun recht komen? Zonder dat je de boel weer moet verbouwen? Hier komt domotica om de hoek kijken. Domotica maakt het mogelijk om flexibele werkplekken te behouden, maar met de mogelijkheid om deze aan te passen aan de individuele voorkeuren en behoeften van werknemers. Hierdoor worden niet alleen fouten verminderd en de tijd om taken af te ronden verkort, maar het draagt ook bij aan het welzijn van werknemers.

Onze drie domotica tips om rust, focus en welzijn op de werkvloer te verbeteren:

  1. Geautomatiseerde verlichtingssystemen
  2. Slimme geluidsregulatie
  3. Slimme vergaderruimtes

We lichten onze domotica tips voor de kantoortuin hieronder toe.

Tip 1: Optimaliseer de werkomgeving met geautomatiseerde verlichtingssystemen

Geautomatiseerde verlichtingssystemen kunnen reageren op individuele aanwezigheid, waarmee je een werkplek kunt voorzien van een gepersonaliseerd lichtniveau en kleurtemperatuur. Onderzoek heeft aangetoond dat dit de algehele werksfeer verbetert en vermoeidheid vermindert. En dat komt ook de productiviteit ten goede. 

Tip 2: Creëer een rustige werkomgeving met slimme geluidsregulatie

Met geavanceerde geluidssensoren en slimme technologie kan zelfs een kantoortuin worden getransformeerd tot een rustiger omgeving met minder afleiding. Om slimme geluidsregulatie te implementeren in een kantooromgeving met behulp van domotica, kun je gebruikmaken van verschillende systemen en slimme gadgets:

  • Geluidssensoren: Deze sensoren kunnen omgevingsgeluiden detecteren en meten. Ze vormen de basis van een systeem dat reageert op veranderingen in het geluidsniveau.
  • Akoestische panelen – Geautomatiseerde akoestische panelen kunnen worden aangepast aan het geluidsniveau in de ruimte. Ze kunnen zich openen of sluiten om de akoestiek te verbeteren op basis van de metingen van geluidssensoren.
  • Individuele noise canceling opties – Persoonlijke apparaten zoals koptelefoons of oordopjes met geïntegreerde noise canceling technologie kunnen individuele werknemers voorzien van een aangepaste geluidsomgeving.
  • Domotica-controller: Een centraal besturingssysteem kan de verschillende componenten integreren en coördineren. Het kan reageren op input van de geluidssensoren en de akoestische panelen aanpassen voor een optimale werkomgeving.
  • Mobiele applicaties – Werknemers kunnen ook gebruikmaken van mobiele apps waarmee ze persoonlijke voorkeuren kunnen instellen, zoals het regelen van hun individuele noise canceling opties of het instellen van bijvoorbeeld zogenaamde white noise geluiden.

Tip 3: Verbeter de efficiëntie van vergaderingen met slimme vergaderruimtes 

Slimme vergaderruimtes ten slotte voorkomen veel tijdverspilling en irritatie. Door je vergaderruimtes te koppelen aan een boekingssysteem voorkom je onnodige onderbrekingen. Door ook je verwarming, verlichting, en audio- en videosysteem te koppelen,voorkom je dat je team niet het het eerste half uur van de vergadering verspilt aan het rommelen aan thermostaten, het werkend krijgen van hun presentatie en het installeren van de juiste audio- en video-instellingen. 

Lopen werkoverleggen en vergaderingen standaard uit door opstartproblemen en onderbrekingen in je vergaderruimtes? Koppel dan je domoticasysteem aan het reserveringssysteem van je vergaderruimtes en integreer je zoneregeling, geautomatiseerd verlichtingssysteem en geavanceerde audiovisuele systemen.

Geautomatiseerde verlichtingssystemen, slimme geluidsregulatie en slimme vergaderruimtes zijn drie beproefde domotica hacks die helpen afleiding in de kantoortuin te verminderen. Domotica-oplossingen creëren rust, vergroten focus en verhogen niet alleen de productiviteit maar ook het welzijn van werknemers.   

Je werknemers weer laten floreren op de werkplek? Neem contact met ons op voor meer informatie over hoe domotica jouw kantooromgeving kan verbeteren. 

Kom alles te weten over domotica

Lees ook onze andere berichten

Voorkom burnout met rustgevende domoticatips voor ondernemers

Comfortica’s Geniale Domotica Hacks voor drukke hoofden

Spraakmakende domotica projecten en vooruitzichten voor 2024