Dé Nederlandse domotica expert

Persoonlijk advies

Installaties op maat

Maak kennis met Comfortica

Comfortica staat voor innovatieve oplossingen en expertise

Over ons

Experts in makkelijk leven, werken én zorgen

Comfortica is gespecialiseerd in Z-Wave domotica. Het bedrijf is opgericht door Kariem Makhlouf, dé Nederlandse FIBARO expert. Door zijn jarenlange ervaring in draadloze domotica solutions is hij een veelgevraagd expert.

Domotica expert word je natuurlijk niet zomaar. De interesse in elektronica en automatiseren zat er bij Kariem Makhlouf al vroeg in. Het begon met het ‘slopen’ van zijn vaders computer, die hem vervolgens leerde hoe je die weer kon maken. Hij werd vervolgens al snel de buurt- en familie helpdesk.

Tijdens zijn studie bedrijfskundige informatie raakte Kariem gebiologeerd door de mogelijkheden van de zich razendsnel ontwikkelende wereld van domotica. Daar er echter nog amper bedrijven waren die zich bezighielden met draadloze domoticaoplossingen, richtte Kariem in 2014 Comfortica op.

Kariem Makhlouf van Comfortica

Waarom kies je voor Comfortica?

Wij zijn dé domotica expert van Nederland

Maatwerk domotica

Jouw unieke behoeften staan centraal bij elke oplossing die we ontwerpen. Wij luisteren, analyseren en creëren domotica-oplossingen die naadloos aansluiten bij jouw levensstijl en ruimte.

Persoonlijk advies

Ieder huis en elke onderneming is uniek. Daarom krijg je bij ons persoonlijk advies, waarbij we diep in jouw specifieke wensen duiken om de perfecte domotica-ervaring te kunnen bieden.

Installatie op maat

Jouw comfort is onze zorg. Onze experts zorgen voor een installatie op maat, met minimale verstoring en maximale prestatie, aangepast aan de structuur en stijl van jouw pand.

Service

Ook na installatie blijven we betrokken. Onze betrouwbare service zorgt ervoor dat jouw systeem altijd up-to-date en in topconditie is, zodat jij zonder zorgen kunt genieten van het comfort van domotica.

Problemen uit de praktijk

Domotica is persoonlijk

Veel van de slimme domoticaoplossingen die Kariem met zijn team aanbiedt, zijn oplossingen voor problemen die ze zelf tegenkwamen in het dagelijks leven. Toen Kariem ging samenwonen bijvoorbeeld, kwam hij erachter dat het – om discussies te voorkomen – erg handig zou zijn om een ‘alles in 1 keer uit’ knop te hebben voor het lager zetten van de thermostaat en het afsluiten van de deuren. En toen zijn zoon begon met kruipen, zag hij dat het wel zo veilig zou zijn als je stopcontacten ‘uit’ kon zetten.

Comfortica is uitgegroeid tot de FIBARO expert van Nederland
Wij helpen u graag verder

Van alle markten thuis

Veel raakvlakken

Domotica is overal toepasbaar

Van particulier naar zakelijk en zorg

Daar klanten zagen wat domotica ze thuis kon bieden, kwam steeds vaker de vraag of Comfortica deze oplossingen ook op de zakelijke markt kon toepassen. Daar de techniek hetzelfde is, was dit uiteraard geen probleem. Juist de afwisseling in het toepassingsniveau tussen particulier en zakelijk vindt Comfortica leuk. Dat ze nu ook de zorg steeds meer kunnen ondersteunen met zakelijke domoticaoplossingen is extra dankbaar werk.

Kariem Makhlouf van Comfortica

Peter Jansen

Monteur

Wat is er mooier dan dit?

Techniek is er bij Peter Jansen met de paplepel ingegoten. Zijn vader had namelijk een eigen bedrijf in metaalbewerking voor de houtindustrie. Bij de BCC kwam hij vervolgens in aanraking met computers en tv, waarna hij dacht: wat is er nog mooier dan dit? Dat bleek voor KPN het installeren van internet en tv bij mensen thuis. Tsja en wat is er nog mooier dan dat? Al zoekende kwam Peter zelf uit bij Comfortica.

Zelf uitzoeken

Zelf uitzoeken en het gewoon doen is Peter ten voeten uit. “Natuurlijk moet je voor dit werk wel technische kennis danwel aanleg hebben”, zegt Peter. “Maar in dit vak is het vaak gewoon een kwestie van uitzoeken wat en hoe je iets moet aansluiten. Ik heb inmiddels ook wel zoveel ervaring dat ik iets kan openmaken en beginnen. Het is gewoon een kwestie van doen”. Thuis heeft hij die mentaliteit trouwens ook: “Ik ben nu aan het verbouwen, heb de elektriciteit aangepast en ga nu zelf de boel isoleren. Kwestie van even Googlen. Dat durf ik wel aan.”

Allerleukste werk

Dankzij die onderzoeksmentaliteit en durf werkt Peter nu bij Comfortica. Peter: “Ik miste bij mijn laatste werkgever echt het klantcontact en ben toen online gaan zoeken naar iets wat ik echt leuk vind. Toen ik het bedrijf van Kariem tegenkwam heb ik hem gewoon een appje gestuurd.”

Het allerleukste van zijn werk vindt hij de communicatie met de klant. Uitvinden wat mensen echt willen en nodig hebben en dat dan gewoon doen. “Nu zijn er heel veel mensen geïnteresseerd in energieverbruik. Ook de kleine particulier. Door slimme oplossingen kun je à la minuut het verbruik van apparaten zien, maar ook waar bijvoorbeeld een leak zit.”

Bij hem thuis

Hoe hoog is het nerdgehalte bij Peter thuis? “Ik heb zelf de garagedeur slim gemaakt, de lampjes in huis, de verwarming en de centrale afzuiging. In etappes hoor, en ik heb het wel allemaal geïntegreerd. Ik zoek gewoon online naar slimme oplossingen, kijk op YouTube en denk dan: hey, dat kan ik ook! Maar bij Kariem gaat het nog een stap verder, want daar zijn zelfs de schakelaars via een app te bedienen.”

Tsja wat is er nog mooier dan dat? Peter zoekt het uit!

Kariem Makhlouf van Comfortica

Jakub Kowalewski

Monteur

Wat je maar wilt, waar je ook bent

“Doen wat je wilt, waar je ook bent.” Dit is wat domotica drijft. Maar het zou net zo goed Jakub Kowalewski’s persoonlijke motto zijn, sinds hij samen met zijn vriendin zijn thuisland verliet om zijn dromen waar te maken. Een slimme zet die leidde tot een baan bij een slim bedrijf.

Met een vader als elektricien, is het niet zo gek dat Jakub al sinds zijn 16e zich in de wereld van elektrische en mechanische installaties begeeft. Toen hij naar Nederland verhuisde nam hij dan ook een berg aan ervaring mee op het gebied van zowel particuliere als commerciële elektrische installaties. “Ik heb in al die jaren installaties bij mensen thuis geïnstalleerd, gewerkt aan generatoren, maar ook commerciële machines geïnstalleerd en gerepareerd.

Alles in je broekzak

Waarom nu de overstap naar domotica? “Ik vind het geweldig dat je kunt doen wat je wilt, waar je ook bent”, zegt Jakub. “Je hebt letterlijk alles wat je nodig hebt in je broekzak. Het enige wat je nodig hebt is je smartphone om een systeem te bedienen.”

Lachend voegt hij toe: “Ik vind domotica echt heel leuk, hoewel ik er lang niet zo gek op ben als mijn collega Marco. Ik heb nu een huurhuis, dus heb alleen slimme verlichting en slimme oplossingen voor als ik op de bank tv zit te kijken. Maar zelfs als ik mijn eigen huis zou hebben, dan nog heb ik geen behoefte aan een slimme wasmachine.”

Jakub: “Dat gezegd hebbende, de eindeloze mogelijkheden, de afwisselende werkplekken, de verschillende mensen met verschillende wensen en oplossingen, is wat deze baan zo interessant maakt.”

Slimme emigratie

Wat vindt hij het opvallendst aan Nederland? “De mensen. Ze lijken gelukkiger, genieten meer van het leven.” Dat doet hij nu zelf ook, door in de weekenden samen met zijn vriendin Nederland te ontdekken door steden te bezoeken zoals Den Bosch en Amsterdam.

In de wereld van domotica en installatie komen Jakub en zijn collega’s veel verschillende systemen tegen. Om optimaal gebruik te kunnen maken van een domotica system, moet je al die verschillende systemen met elkaar kunnen verbinden en integreren. Dat werkt eigenlijk precies hetzelfde als je naar een ander land verhuisd. Zo is Jakub groot fan van Max Verstappen. Een slimme keus waardoor hij makkelijk contact kan maken met Nederlanders.

Buiten de kaders

Wat mist hij het meest nu hij in Nederland woont, behalve zijn familie en vrienden? “Poolse worst en vlees. Deze kun je hier jammergenoeg niet kopen.” En wat vindt hij het meest lekker in Nederland? “Mexicaans”, is het verassende antwoord.

Een niet voor de hand liggend antwoord die goed past bij een jonge man die buiten de kaders dacht en landsgrenzen overstak om zijn droom na te jagen.

Jakub verbindt niet alleen verschillende systemen maar ook werelden met elkaar. Daarmee is hij het levende voorbeeld van een slimme oplossing.

Kariem Makhlouf van Comfortica

Chris Witzand

Monteur

Er kan meer en het kan makkelijker

Ons teamlid Chris Witzand brengt een unieke mix van kennis en enthousiasme met zich mee naar Comfortica. Zijn achtergrond in MBO Elektrotechniek gaf hem een stevige basis, maar zijn passie voor vernieuwende technologieën, zoals domotica, bracht hem echt tot bloei. Interessant genoeg heeft Chris twee HBO-studies in Technische Bedrijfskunde en ICT achter zich gelaten omdat hij ontdekte dat deze disciplines lang niet zo boeiend waren als de praktijk van elektrotechniek.

Klanten verrassen met mogelijkheden

Bij Comfortica leert hij dat de mogelijkheden eindeloos zijn als het gaat om domotica. “Het leukste aan mijn werk vind ik dat we de verwachtingen van klanten niet alleen kunnen waarmaken, maar vaak ook overtreffen. Dankzij nieuwe technieken kunnen we met slimme oplossingen komen, waar klanten zelf (nog) niet aan hebben gedacht. Daarom is mijn tip altijd om al je ideeën uit te spreken als je een domotica-expert inhuurt, want er kan vaak meer dan mensen denken. En het kan vaak ook makkelijker”, aldus Chris.

Doorgaan tot iets wel werkt

Het doorzettingsvermogen van Chris is bewonderenswaardig. Als iets niet lukt, baalt hij, maar zoals Chris zegt: “Dan is het een kwestie van een collega om advies te vragen of net zolang doorgaan tot iets wel werkt. Het resultaat moet gewoon goed zijn.”

Buiten het werk

Die tomeloze inzet en vastberadenheid is typisch Chris trouwens. Want ook buiten z’n werk pakt hij dingen graag goed aan. Hij is al sinds zijn jeugd fervent voetballer bij dezelfde club en gaat daarnaast ook nog eens drie keer per week naar de sportschool voor krachttraining.

Tip voor beginners

Chris’s tip voor iedereen die geïnteresseerd is in domotica: “Begin eerst met een gedegen onderzoek naar de mogelijkheden voor je van start gaat. En als je een specialist inschakelt, aarzel dan niet om je ideeën te delen! Vaak zijn er meer mogelijkheden dan je denkt, en het kan vaak ook eenvoudiger dan je zou verwachten.”

Kariem Makhlouf van Comfortica

Jesse Kleinsman

Monteur

Een Tukker met een passie voor domotica

Even voorstellen… ons teamlid Jesse Kleinsman, een geboren en getogen Tukker met een diepe interesse in domotica. Tijdens zijn studies in mechatronica en elektrotechnische systemen wist Jesse het al zeker: hij wilde de wereld van domotica in. Toen de kans zich voordeed om bij Comfortica aan de slag te gaan, greep hij die dan ook met beide handen aan.

Techniek van de toekomst

Waarom domotica? Jesse: “Het is de techniek van later, van de toekomst. Nu wordt het natuurlijk ook al wel gebruikt, maar buiten de Philips Hue lampen voor verlichting zijn de mogelijkheden van domotica bij de meeste mensen nog niet bekend. Terwijl er al zoveel mogelijk is en het je leven zoveel makkelijker kan maken. En die mogelijkheden worden alleen maar meer.”  

Mensen helpen

Wat Jesse het allerleukste aan domotica vindt? Dat het mensen écht kan helpen, hun kwaliteit van leven echt kan verbeteren. Jesse: “We hebben bij een klant in een rolstoel de gordijnen geautomatiseerd. Hierdoor hoeft hij niet meer te wachten op de verzorgers voor de gordijnen open of dicht kunnen, want de klant kan het zelf. Dat je iemand z’n zelfredzaamheid kan vergroten, vind ik echt heel tof.” 

Om grootse dingen te bereiken, moeten er helaas soms wel eerst wat minder opwindende werkzaamheden plaatsvinden. “Gewone elektra-klussen zoals draden trekken vind ik niet echt spannend, maar ja, als dat eenmaal geregeld is, kunnen de leuke uitdagingen beginnen”, aldus Jesse. 

Buiten het werk

Ook privé is zijn visie helder: thuis zoveel mogelijk automatiseren en daarmee dagelijkse handelingen makkelijker maken: van slimme camera’s en sloten tot slimme rookmelders en CO-melders en van een slimme verwarming tot geautomatiseerde gordijnen.

Jesse is trouwens niet alleen tijdens zijn werk met een goede toekomst bezig. Een goede fysieke gesteldheid vindt hij erg belangrijk en dus gaat Jesse maar liefst zes keer per week naar de sportschool. Daarnaast is muziek een essentieel onderdeel van zijn leven. Hij kan drummen, speelt piano en elektrische gitaar, en droomt ervan om ooit op een podium te staan als singer-songwriter.

Waardevolle domotica tip

Als afsluiting Jesse’s domotica top tip: “Domotica is leuk om te hebben, maar het is niet altijd goedkoop. Baseer je mogelijke aankopen daarom altijd op twee dingen: kijk of het uit kan en of je het echt nodig hebt. Als het antwoord nee is, spaar dan liever door voor een slimme aankoop die echt nuttig is.”