Domotica in de zorg
Domotica in de zorg verhoogt veiligheid
Domotica in de zorg: het draagt enorm bij aan de veiligheid van cliënten in zorginstellingen, maar maakt langer thuiswonen ook mogelijk. Hoe? Door valmatten te koppelen aan het centrale systeem op de zusterspost bijvoorbeeld. Valt er iemand uit bed? Dankzij domotica krijgt de zorgverlener of mantelzorger onmiddellijk een seintje en kan er gelijk actie ondernomen worden. Het slim koppelen van technologische middelen en systemen ondersteunt én verlicht de zorg voor bewoners, zorgverleners en mantelzorgers.
Domotica in de zorg
Als je als zorginstelling betere en snellere zorg wilt leveren richting cliënten, maar ook het zorgpersoneel wilt ontlasten en ondersteunen, dan kan domotica in de ouderenzorg hier een enorme bijdrage aan leveren. Niet alleen door het koppelen van de genoemde valmatten aan de centrale, maar doordat personeel ook geen tijd kwijt hoeft te zijn aan het registreren van de MIC-melding (Medisch Incident Cliënt) in het patiëntendossier, omdat dit automatisch wordt geregistreerd. Dit scheelt het personeel veel tijd, waardoor ze meer tijd overhoudt voor de cliënt en dus betere zorg kan leveren.
Domotica & dementie
Helemaal bij intensievere zorg als dementie, kan domotica bijdragen aan de veiligheid van cliënten, zonder dat ze gelijk 24/7 met camera’s in de gaten hoeven te worden gehouden.
Gaan cliënten ’s nachts hun bed uit als dit niet de bedoeling is, lopen ze weg of komen ze maar niet terug van het toilet, dan wordt dit geregistreerd en gemeldt. Wanneer nodig kan er actie op worden ondernomen, maar ook kan het duidelijk maken of een behandelplan moet worden aangepast.
Domotica zorg voorbeelden
Enkele domotica zorg voorbeelden die de veiligheid vergroten, zelfstandigheid verhogen en zorg makkelijker maken zowel in zorginstellingen als bij thuiszorg:
- Valmatten gelinkt aan een alarm.
- Bewegingssensoren bij afdelingsdeuren of buitendeuren.
- Geautomatiseerde gordijnen.
- Toegangscontrole middel deurdrangers en een tagreader.
- Alle verlichting die met 1 knop tegelijk uitgeschakeld kan worden.
- Via een livestream op je telefoon zien wie er aanbelt én de deur opendoen.
Domotica in de thuiszorg
Ook ter ondersteuning van thuiszorg en voor mantelzorgers is domotica van onschatbare waarde. We willen natuurlijk allemaal zo lang mogelijk thuiswonen. Maar soms zit leeftijd, handicap en/of een beperking dat in de weg. Dankzij domotica in de thuiszorg kunnen handelingen die lastig zijn geworden door bijvoorbeeld reuma, geautomatiseerd worden. Zoals bijvoorbeeld gordijnen die automatisch open- en dicht gaan. Of deuren die met een pasje in plaats van een sleutel open kunnen, – en dan ook gelijk het alarm in- of uitschakelen.
Domotica versus elektronische zorghulpmiddelen
Nu zijn er natuurlijk elektronische zorghulpmiddelen. Waarom dan toch voor domotica kiezen? Simpel, domotica is vele malen goedkoper en je kunt al de elektronica vaak met elkaar samen laten werken. Heb je dus niet voor elk foefje een aparte afstandsbediening nodig. (Semi-) zelfstandig wonen wordt zo een stuk haalbaarder.
Betere en snellere zorg? Comfortica maakt het mogelijk.