Dé Nederlandse domotica expert

Persoonlijk advies

Installaties op maat

Ecologische voetafdruk verminderen zonder erover na te hoeven denken?

Afval scheiden, isoleren, ledverlichting… je draagt je steentje bij. Maar hoe krijg je je ecologische voetafdruk nou nog meer naar beneden met al die apparaten die je toch wel heel fijn vindt? Want hoe meer apparaten hoe meer verbruik toch? Niet altijd! Apparaten zijn zuiniger geworden en door ze te koppelen aan je home automation systeem breng je het sluipverbruik drastisch naar beneden. Heb je een bedrijfspand dan valt er nog heel veel winst te behalen met bijvoorbeeld de verwarming. Bij scholen gaat dit zelfs om tientallen miljoenen die bespaart kunnen worden!1

Geen ingewikkelde ingrepen

Ja, het klimaat is echt heel belangrijk. Daarom scheid je netjes je afval, heb je zonnecollectoren, ledverlichting etc. En je wilt best nog meer doen hoor, maar het liefst zonder ingewikkelde ingrepen, want je wilt natuurlijk wel gewoon lekker en comfortabel leven. En dat kan ook, met domotica! Ook als alle gezinsleden een mobieltje, een tablet en een pc hebben.

Slimme stekker tegen sluipverbruik

Hoe? Door ervoor te zorgen dat je de apparaten in je huis kan aansturen middels bijvoorbeeld een slimme stekker. En ook je verwarming en verlichting slim te maken. Denk daarbij aan:

  • Mobiel opgeladen? Dan gaat ie automatisch van t stroom af.
  • Gebruik je de computer niet? Hoeft daar ook geen stroom naartoe.
  • Wasmachine klaar? Dan gaat ie automatisch uit.
  • Gaat er een raam open? Dan gaat in die ruimte automatisch de verwarming naar beneden.
  • Airco aan? Pas als alle ramen dicht zijn.

Op het gebied van sluipverbruik van apparaten die altijd maar aan de stroom hangen, is zo’n slimme stekker ook nog eens heel goed voor de brandveiligheid! Geen kans op oververhitting van accu’s, want de stroom gaat ervan af zodra het gekoppelde apparaat is opgeladen.

Flinke winst bij bedrijfshallen

Ook je verlichting kan je natuurlijk slim maken: niemand in een ruimte? Dan gaat het licht automatisch na een ingesteld aantal minuten uit. Nu gebeurt het licht uit doen als je een ruimte verlaat bij de meeste mensen thuis al automatisch, maar bij bedrijven valt hier nog een flinke winst te behalen. Zeker in combinatie met verwarming.

Vooral bedrijfshallen worden namelijk nog op een ouderwetse manier verwarmd – iets wat veel geld kost. Zonde als je een bedrijfshal hebt die niet de gehele dag/week gebruikt wordt. Met het koppelen van verwarming en verlichting aan de aanwezigheid van mensen kan je dan veel energie en dus geld besparen. Zonder dat je daar echt over hoeft na te denken – het gebeurt immers automatisch!

Scholen 30% energiebesparing

Bij scholen is hier helemaal veel winst te behalen bleek in een podcast van BNR Nieuwsradio: gemiddeld kan een school maar liefst 30% besparen op zijn energierekening door de verwarming te koppelen aan daadwerkelijke aanwezigheid! In vakanties, avonden/nachten en weekenden blijken verwarmingen namelijk vaak gewoon nog aan te staan. En ook al staan ze dat niet, dan blijkt de boiler constant te draaien.1 Niet nodig en makkelijk op te lossen met domotica.

Je ecologische voetafdruk verminderen? Zonder er over hoeven na te denken? Comfortica maakt het mogelijk. Bekijk bijvoorbeeld eens bij ons energiebesparingspakket.

1 Podcast BNR van woensdag 7 augustus 2019: https://www.bnr.nl/nieuws/duurzaamheid/10385959/scholen-verstoken-tientallen-miljoenen-in-vakanties

Kom alles te weten over domotica

Lees ook onze andere berichten

Comfortica’s Geniale Domotica Hacks voor drukke hoofden

Domotica-oplossingen om afleiding in de kantoortuin te verminderen

Spraakmakende domotica projecten en vooruitzichten voor 2024