Dé Nederlandse domotica expert

Persoonlijk advies

Installaties op maat

Minder werken, meer geld dankzij je domotica

Klinkt leuk hoor ‘minder werken, meer genieten’. Maar het is zó verleidelijk nog even door te gaan als je thuiswerkt. Hoe voorkom je nou dat je voortdurend ‘nog even’ doorgaat? Hoe zorg je ervoor dat je op tijd stopt om nog even lekker met je kids te ravotten voor het avondeten of even te chillen voordat je de keuken induikt? En waar haal je het geld vandaan? Het antwoord is in beide gevallen simpel: domotica! Comfortica legt je uit hoe je dankzij je domotica minder werkt en geld bespaart.

Alledaagse dingen

Het grootste voordeel van domotica is dat je ‘brain space’ overhoudt, omdat je niet meer hoeft na te denken over al die alledaagse, simpele, maar toch tijdrovende dingen. Daar heb je een tijdschakelaar voor zeg je? Nou, onderzoek leert dat mensen veel minder gestructureerd leven dan ze denken. Elke dag dezelfde tijd het huis uit, dezelfde tijd thuis, op hetzelfde moment eten… dat blijkt in de praktijk wel mee te vallen. Het is dan ronduit zonde als je verwarming standaard te vroeg verwarmt of brrrr… juist te vroeg uitspringt.

Koppel je bewegingsensoren of bluetooth beacons aan je domotica dan heb je dat probleem echter in één keer opgelost! ‘Ziet’ je domoticasysteem dat de GPS-locatie van elk gezinslid zich buiten het huis bevindt, dan kan het automatisch de verwarming een paar graden lager zetten, al die vergeten lampen uitdoen en het alarm erop zetten. Dit kan tot op de kamer geregeld worden.

Dankzij de koppeling aan je bewegingssensoren of GPS hoef je nooit meer je schema aan te passen – je domotica doet dit automatisch voor je! Ook handig als je op de wintersport à la Shaun White probeert de half pipe te nemen, je been breekt en vervolgens een paar weken noodgedwongen op de bank bivakkeert. Je domoticasysteem ‘ziet’ dat je overdag opeens ook thuis bent in plaats van buitenshuis en zorgt ervoor dat je er behaaglijk bij blijft zitten. En doet ook automatisch de verlichting uit in ruimtes waar je niet bent. Hoef jij niet naar de lichtknopjes of thermostaat te strompelen.

Tijd om te genieten

Heb je de neiging om vaak ‘nog even’ iets af te maken als je thuiswerkt, waardoor je eigenlijk – oeps – standaard een uur later stopt? Of twee? Denkt je kind inmiddels ook dat ‘nog eventjes’ een uur duurt? Je kunt allerlei leuke domotica-scenes creëren die je helpen herinneren dat het tijd is om te stoppen met werken. Wat dacht je van:

  • Bij de lunch automatisch gezellig de radio aan.
  • Om 17:00 u. de verlichting van helder wit naar standje sfeervol.
  • Als het familietijd is standaard de verlichting overal laten knipperen als reminder, om vervolgens in discostand te gaan met vrolijke kleuren.
  • Om 8 uur ’s avonds of als de formule 1 is standaard je thuisbioscoop activeren.
  • En voor de dapperen (of degenen die wat hardleers zijn) automatisch je computer uit aan het eind van de middag.

Online shoppen

Bespaar je al veel tijd doordat je zoveel mogelijk online shopt? Van boodschappen en kleding, tot gadgets en meubilair? Maar kost het je vervolgens toch tijd omdat je op vaste tijdstippen moet thuis zijn om je bestelling in ontvangst te nemen? Ook hier kan je domotica je tijd uit handen nemen. Met een slimme deurbel met camera en slimme sloten kun je de bezorger toegang te geven tot bijvoorbeeld je garage of gang. Of je doet via je smartphone je poortdeur openen zodat de bezorger je pakketje in het fietsschuurtje kan zetten of in de speciale bezorgbox die je in je tuin hebt staan en die alleen jij met je telefoon kunt ontgrendelen.

Geld besparen

Al die tijd die je bespaart met je slimme huis, kun je vervolgens steken in dingen die je wel leuk vindt. Naast tijd kun je echter ook geld besparen met je domotica. Natuurlijk, een goed domoticasysteem is niet goedkoop. Maar een slimme verwarming oftewel zoneregeling kan al flink in de energiekosten schelen ten opzichte van een traditionele verwarming. Daarnaast worden ook al je slimme gadgets steeds energiezuiniger en kun je allerlei slimme verwarmingskoppelingen maken die je geld besparen. Zo kun je bijvoorbeeld je zonnepanelen en buitenthermometer of thermostaat koppelen aan je zonneschermen. Wordt er door je domoticasysteem opgemerkt dat het wel erg zonnig en/of warm is, dan gaan automatisch je zonneschermen naar beneden. Heb je dankzij je zonnepanelen energie ‘over’, dan kun je ervoor kiezen dit te gebruiken om je boiler te verwarmen.

Minder werken, meer genieten? Comfortica maakt het mogelijk.

Kom alles te weten over domotica

Lees ook onze andere berichten

Voorkom burnout met rustgevende domoticatips voor ondernemers

Comfortica’s Geniale Domotica Hacks voor drukke hoofden

Domotica-oplossingen om afleiding in de kantoortuin te verminderen