Comfortica staat voor innovatieve oplossingen en expertise

Experts in makkelijk leven, werken én zorgen

Comfortica is gespecialiseerd in Z-Wave domotica. Het bedrijf is opgericht door Kariem Makhlouf, dé Nederlandse FIBARO expert. Door zijn jarenlange ervaring in draadloze domotica solutions is hij een veelgevraagd expert.

Domotica expert word je natuurlijk niet zomaar. De interesse in elektronica en automatiseren zat er bij Kariem Makhlouf al vroeg in. Het begon met het ‘slopen’ van zijn vaders computer, die hem vervolgens leerde hoe je die weer kon maken. Hij werd vervolgens al snel de buurt- en familie helpdesk.

Tijdens zijn studie bedrijfskundige informatie raakte Kariem gebiologeerd door de mogelijkheden van de zich razendsnel ontwikkelende wereld van domotica. Daar er echter nog amper bedrijven waren die zich bezighielden met draadloze domoticaoplossingen, richtte Kariem in 2014 Comfortica op.

Domotica is persoonlijk

Veel van de slimme domoticaoplossingen die Kariem met zijn team aanbiedt, zijn oplossingen voor problemen die ze zelf tegenkwamen in het dagelijks leven. Toen Kariem ging samenwonen bijvoorbeeld, kwam hij erachter dat het – om discussies te voorkomen – erg handig zou zijn om een ‘alles in 1 keer uit’ knop te hebben voor het lager zetten van de thermostaat en het afsluiten van de deuren. En toen zijn zoon begon met kruipen, zag hij dat het wel zo veilig zou zijn als je stopcontacten ‘uit’ kon zetten.

Veel raakvlakken

Het uitgebreide pakket aan domotica oplossingen dat Comfortica inmiddels biedt, heeft te maken met het simpele feit dat veel van de domotica diensten raakvlakken danwel overlap hebben met elkaar. Zo heb je voor een draadloos domoticasysteem een goed netwerk nodig en kunnen beveiligingssystemen niet alleen goed in domoticasystemen geïntegreerd worden, maar vullen deze twee systemen elkaar ook goed aan. Comfortica is daarom enkele jaren geleden ook beveiligingssystemen en netwerken gaan aanleggen.

Van particulier naar zakelijk en zorg

Daar klanten zagen wat domotica ze thuis kon bieden, kwam steeds vaker de vraag of Comfortica deze oplossingen ook op de zakelijke markt kon toepassen. Daar de techniek hetzelfde is, was dit uiteraard geen probleem. Juist de afwisseling in het toepassingsniveau tussen particulier en zakelijk vindt Comfortica leuk. Dat ze nu ook de zorg steeds meer kunnen ondersteunen met zakelijke domoticaoplossingen is extra dankbaar werk.

Marco ter Weeme

De aanhouder wint

Elke dag een andere uitdaging, dat vindt werknemer Marco ter Weeme het leuke aan domotica. ‘Niet kunnen’ staat niet in z’n woordenboek. Het eerste wat hij zich dan afvraagt is waarom niet? En hoe dan wel?!

Na zijn opleiding metalectro (een combinatie van metaal- en elektrotechniek) kwam Marco in de theaterwereld terecht. Hij regelde de techniek voor Hans Klok en werkte voor Joop van den Ende. Heel leuk, maar ook een stressvolle wereld waar je veel onderweg bent. Na jaren veel van huis te zijn en met een kleine opkomst, leek het hem dan ook heerlijk om ‘gewoon’ weer te doen waar hij voor geleerd had: installeren. En ’s avonds en in het weekend lekker thuis te zijn.

Elke dag andere uitdaging

Gelukkig had eigenaar Kariem Makhlouf hem al een paar keer benaderd. Inmiddels werkt Marco daarom alweer even naar volle tevredenheid bij Comfortica. Het leukste aan zijn werk vindt hij dat hij elke dag een andere uitdaging mag oplossen. Marco: “We hebben laatst een volledig spraakgestuurd huis opgeleverd, waarbij zelfs de temperatuur van de douche spraakgestuurd wordt aangestuurd.” Maar tegelijkertijd vindt Marco het net zo tof dat hij ervoor kan zorgen dat iemand in een scootmobiel nu automatisch diens deur kan opendoen zonder dat ie eerst z’n scootmobiel uit moet en een sleutel in het slot moet steken.”

Langer thuiswonen

“Dat domotica het leven vergemakkelijkt als je hulpbehoevend bent, maar ook dat je langer thuis kunt wonen door domotica vind ik echt tof. Bij mijn ouders heb ik er om die reden voor gezorgd dat Google hen er nu aan herinnerd medicijnen te nemen.”
Bij hem thuis heeft hij zijn gordijnen, het licht, de toegang tot de schuur (handig als er een pakketje wordt bezorgd) en de verwarming slim gemaakt. Zo gaat de verlichting na 20:00 u. automatisch zachter en vanuit zijn bed kan ie via Google zelfs al z’n lampen het commando geven uit te gaan. “En straks met oppassen ga ik er natuurlijk ook voor zorgen dat ik dingen op afstand kan regelen.”

Alles is te automatiseren

Zelf ook beginnen aan een slim huis? Marco heeft nog twee tips voor starters:
1. Alles is te automatiseren zolang je de goede mensen kent
2. Blijf bij 1 systeem, zodat je met één app alles kunt aansturen.

Wat is er mooier dan dit?

Techniek is er bij Peter Jansen met de paplepel ingegoten. Zijn vader had namelijk een eigen bedrijf in metaalbewerking voor de houtindustrie. Bij de BCC kwam hij vervolgens in aanraking met computers en tv, waarna hij dacht: wat is er nog mooier dan dit? Dat bleek voor KPN het installeren van internet en tv bij mensen thuis. Tsja en wat is er nog mooier dan dat? Al zoekende kwam Peter zelf uit bij Comfortica.

Zelf uitzoeken

Zelf uitzoeken en het gewoon doen is Peter ten voeten uit. “Natuurlijk moet je voor dit werk wel technische kennis danwel aanleg hebben”, zegt Peter. “Maar in dit vak is het vaak gewoon een kwestie van uitzoeken wat en hoe je iets moet aansluiten. Ik heb inmiddels ook wel zoveel ervaring dat ik iets kan openmaken en beginnen. Het is gewoon een kwestie van doen”. Thuis heeft hij die mentaliteit trouwens ook: “Ik ben nu aan het verbouwen, heb de elektriciteit aangepast en ga nu zelf de boel isoleren. Kwestie van even Googlen. Dat durf ik wel aan.”

Allerleukste werk

Dankzij die onderzoeksmentaliteit en durf werkt Peter nu bij Comfortica. Peter: “Ik miste bij mijn laatste werkgever echt het klantcontact en ben toen online gaan zoeken naar iets wat ik echt leuk vind. Toen ik het bedrijf van Kariem tegenkwam heb ik hem gewoon een appje gestuurd.”

Het allerleukste van zijn werk vindt hij de communicatie met de klant. Uitvinden wat mensen echt willen en nodig hebben en dat dan gewoon doen. “Nu zijn er heel veel mensen geïnteresseerd in energieverbruik. Ook de kleine particulier. Door slimme oplossingen kun je à la minuut het verbruik van apparaten zien, maar ook waar bijvoorbeeld een leak zit.”

Bij hem thuis

Hoe hoog is het nerdgehalte bij Peter thuis? “Ik heb zelf de garagedeur slim gemaakt, de lampjes in huis, de verwarming en de centrale afzuiging. In etappes hoor, en ik heb het wel allemaal geïntegreerd. Ik zoek gewoon online naar slimme oplossingen, kijk op YouTube en denk dan: hey, dat kan ik ook! Maar bij Kariem gaat het nog een stap verder, want daar zijn zelfs de schakelaars via een app te bedienen.”

Tsja wat is er nog mooier dan dat? Peter zoekt het uit!

Peter Jansen

Jakub Kowalewski

Wat je maar wilt, waar je ook bent

“Doen wat je wilt, waar je ook bent.” Dit is wat domotica drijft. Maar het zou net zo goed Jakub Kowalewski’s persoonlijke motto zijn, sinds hij samen met zijn vriendin zijn thuisland verliet om zijn dromen waar te maken. Een slimme zet die leidde tot een baan bij een slim bedrijf.

 Met een vader als elektricien, is het niet zo gek dat Jakub al sinds zijn 16e zich in de wereld van elektrische en mechanische installaties begeeft. Toen hij naar Nederland verhuisde nam hij dan ook een berg aan ervaring mee op het gebied van zowel particuliere als commerciële elektrische installaties. “Ik heb in al die jaren installaties bij mensen thuis geïnstalleerd, gewerkt aan generatoren, maar ook commerciële machines geïnstalleerd en gerepareerd.

Alles in je broekzak

Waarom nu de overstap naar domotica? “Ik vind het geweldig dat je kunt doen wat je wilt, waar je ook bent”, zegt Jakub. “Je hebt letterlijk alles wat je nodig hebt in je broekzak. Het enige wat je nodig hebt is je smartphone om een systeem te bedienen.”

Lachend voegt hij toe: “Ik vind domotica echt heel leuk, hoewel ik er lang niet zo gek op ben als mijn collega Marco. Ik heb nu een huurhuis, dus heb alleen slimme verlichting en slimme oplossingen voor als ik op de bank tv zit te kijken. Maar zelfs als ik mijn eigen huis zou hebben, dan nog heb ik geen behoefte aan een slimme wasmachine.”

Jakub: “Dat gezegd hebbende, de eindeloze mogelijkheden, de afwisselende werkplekken, de verschillende mensen met verschillende wensen en oplossingen, is wat deze baan zo interessant maakt.”

Slimme emigratie

Wat vindt hij het opvallendst aan Nederland? “De mensen. Ze lijken gelukkiger, genieten meer van het leven.” Dat doet hij nu zelf ook, door in de weekenden samen met zijn vriendin Nederland te ontdekken door steden te bezoeken zoals Den Bosch en Amsterdam.

In de wereld van domotica en installatie komen Jakub en zijn collega’s veel verschillende systemen tegen. Om optimaal gebruik te kunnen maken van een domotica system, moet je al die verschillende systemen met elkaar kunnen verbinden en integreren. Dat werkt eigenlijk precies hetzelfde als je naar een ander land verhuisd. Zo is Jakub groot fan van Max Verstappen. Een slimme keus waardoor hij makkelijk contact kan maken met Nederlanders.

Buiten de kaders

Wat mist hij het meest nu hij in Nederland woont, behalve zijn familie en vrienden? “Poolse worst en vlees. Deze kun je hier jammergenoeg niet kopen.” En wat vindt hij het meest lekker in Nederland? “Mexicaans”, is het verassende antwoord.

Een niet voor de hand liggend antwoord die goed past bij een jonge man die buiten de kaders dacht en landsgrenzen overstak om zijn droom na te jagen.

Jakub verbindt niet alleen verschillende systemen maar ook werelden met elkaar. Daarmee is hij het levende voorbeeld van een slimme oplossing.

WhatsApp chat
Call Now Button