Comfortica staat voor innovatieve oplossingen en expertise

Experts in makkelijk leven, werken én zorgen

Comfortica is gespecialiseerd in Z-Wave domotica. Het bedrijf is opgericht door Kariem Makhlouf, dé Nederlandse FIBARO expert. Door zijn jarenlange ervaring in draadloze domotica solutions is hij een veelgevraagd expert.

Domotica expert word je natuurlijk niet zomaar. De interesse in elektronica en automatiseren zat er bij Kariem Makhlouf al vroeg in. Het begon met het ‘slopen’ van zijn vaders computer, die hem vervolgens leerde hoe je die weer kon maken. Hij werd vervolgens al snel de buurt- en familie helpdesk.

Tijdens zijn studie bedrijfskundige informatie raakte Kariem gebiologeerd door de mogelijkheden van de zich razendsnel ontwikkelende wereld van domotica. Daar er echter nog amper bedrijven waren die zich bezighielden met draadloze domoticaoplossingen, richtte Kariem in 2014 Comfortica op.

Domotica is persoonlijk

Veel van de slimme domoticaoplossingen die Kariem met zijn team aanbiedt, zijn oplossingen voor problemen die ze zelf tegenkwamen in het dagelijks leven. Toen Kariem ging samenwonen bijvoorbeeld, kwam hij erachter dat het – om discussies te voorkomen – erg handig zou zijn om een ‘alles in 1 keer uit’ knop te hebben voor het lager zetten van de thermostaat en het afsluiten van de deuren. En toen zijn zoon begon met kruipen, zag hij dat het wel zo veilig zou zijn als je stopcontacten ‘uit’ kon zetten.

Veel raakvlakken

Het uitgebreide pakket aan domotica oplossingen dat Comfortica inmiddels biedt, heeft te maken met het simpele feit dat veel van de domotica diensten raakvlakken danwel overlap hebben met elkaar. Zo heb je voor een draadloos domoticasysteem een goed netwerk nodig en kunnen beveiligingssystemen niet alleen goed in domoticasystemen geïntegreerd worden, maar vullen deze twee systemen elkaar ook goed aan. Comfortica is daarom enkele jaren geleden ook beveiligingssystemen en netwerken gaan aanleggen.

Van particulier naar zakelijk en zorg

Daar klanten zagen wat domotica ze thuis kon bieden, kwam steeds vaker de vraag of Comfortica deze oplossingen ook op de zakelijke markt kon toepassen. Daar de techniek hetzelfde is, was dit uiteraard geen probleem. Juist de afwisseling in het toepassingsniveau tussen particulier en zakelijk vindt Comfortica leuk. Dat ze nu ook de zorg steeds meer kunnen ondersteunen met zakelijke domoticaoplossingen is extra dankbaar werk.

Marco ter Weeme

De aanhouder wint

Elke dag een andere uitdaging, dat vindt werknemer Marco ter Weeme het leuke aan domotica. ‘Niet kunnen’ staat niet in z’n woordenboek. Het eerste wat hij zich dan afvraagt is waarom niet? En hoe dan wel?!

Na zijn opleiding metalectro (een combinatie van metaal- en elektrotechniek) kwam Marco in de theaterwereld terecht. Hij regelde de techniek voor Hans Klok en werkte voor Joop van den Ende. Heel leuk, maar ook een stressvolle wereld waar je veel onderweg bent. Na jaren veel van huis te zijn en met een kleine opkomst, leek het hem dan ook heerlijk om ‘gewoon’ weer te doen waar hij voor geleerd had: installeren. En ’s avonds en in het weekend lekker thuis te zijn.

Elke dag andere uitdaging

Gelukkig had eigenaar Kariem Makhlouf hem al een paar keer benaderd. Inmiddels werkt Marco daarom alweer even naar volle tevredenheid bij Comfortica. Het leukste aan zijn werk vindt hij dat hij elke dag een andere uitdaging mag oplossen. Marco: “We hebben laatst een volledig spraakgestuurd huis opgeleverd, waarbij zelfs de temperatuur van de douche spraakgestuurd wordt aangestuurd.” Maar tegelijkertijd vindt Marco het net zo tof dat hij ervoor kan zorgen dat iemand in een scootmobiel nu automatisch diens deur kan opendoen zonder dat ie eerst z’n scootmobiel uit moet en een sleutel in het slot moet steken.”

Langer thuiswonen

“Dat domotica het leven vergemakkelijkt als je hulpbehoevend bent, maar ook dat je langer thuis kunt wonen door domotica vind ik echt tof. Bij mijn ouders heb ik er om die reden voor gezorgd dat Google hen er nu aan herinnerd medicijnen te nemen.”
Bij hem thuis heeft hij zijn gordijnen, het licht, de toegang tot de schuur (handig als er een pakketje wordt bezorgd) en de verwarming slim gemaakt. Zo gaat de verlichting na 20:00 u. automatisch zachter en vanuit zijn bed kan ie via Google zelfs al z’n lampen het commando geven uit te gaan. “En straks met oppassen ga ik er natuurlijk ook voor zorgen dat ik dingen op afstand kan regelen.”

Alles is te automatiseren

Zelf ook beginnen aan een slim huis? Marco heeft nog twee tips voor starters:
1. Alles is te automatiseren zolang je de goede mensen kent
2. Blijf bij 1 systeem, zodat je met één app alles kunt aansturen.

Het is altijd anders

Peter Witkamp begon enthousiast aan de opleiding Creative Technology, stapte over op Advanced Technologie, om uiteindelijk uit te komen bij Electrotechniek. 1 ding werd hem op school wel duidelijk en dat is dat het HBO vreselijk achterloopt op het bedrijfsleven. Peter: “Als je echt iets wilt leren als het om moderne techniek gaat, kun je het beter leren ‘on the job’.” Via zijn broer kwam hij gelukkig terecht bij Comfortica.

Elk huis anders

Net als zijn collega’s vindt hij het leuke aan domotica dat geen dag hetzelfde is. “Elke klant, elk huis is anders. Bij de een gaat het om efficiënt met energie omgaan, de ander is slecht ter been en heeft hulp nodig zelfstandig te kunnen (blijven) leven. Dat vind ik echt heel leuk, dat je mensen kunt helpen.”
“En soms is het gewoon cool. Zoals bij de klant die in z’n garage een draaischijf had waar zijn auto’s opstonden en waar we de bediening moesten integreren in de FIBARO app. Of dat we bij een grote werkomgeving 8 domotica controllers tot 1 systeem hadden gemaakt die je met de app kan bedienen ipv dat je in de app steeds tussen de home centers hoeft te wisselen. Maar ook dat je met domotica al je verlichting in 1x uit kunt doen blijft cool.”

CO2 neutraler

Peter ziet het als zijn grootste uitdaging klanten die mobiel beperkt zijn te kunnen helpen. “Een deur moet dan bijvoorbeeld automatisch open kunnen. Punt. Als de deurdrangers dan niet genoeg open willen gaan, dan blijven we net zo lang puzzelen tot het wel lukt.”
Ook een leuk project vond hij het CO2 neutraler maken van het politiebureau in Oldenzaal. “De zonwering gaat nu automatisch naar beneden als het warm wordt. Automatisch koelen zonder airco dus.”

Thuis heeft hij voor nu alleen zijn verlichting slim gemaakt. “Ik heb nu nog een huurhuis en wil pas echt investeren als ik een koophuis heb. Maar ik vind het echt superhandig dat als ik vergeten ben ergens het licht uit te doen, ik vanuit mijn bed alle verlichting in 1 keer uit kan doen. Daarnaast heb ik mijn verlichting ingesteld op twee standen: standaard en film.”

Peters tip voor beginners

Zelf ook beginnen aan een slim huis? Peters tips voor starters –

Tip 1: Begin met verlichting. Slimme dimmers zijn niet veel duurder als gewone, maar wel makkelijker aan te passen als je later je verlichting slim wilt gaan aansturen.

Tip 2: Als je nog niet helemaal overtuigd bent dat je een slim huis wilt, begin dan met een goedkoop product. Weet je echter dat je het groots wilt gaan aanpakken. Ga dan voor 1 systeem: FIBARO. Dit is niet alleen een zeer stabiel systeem omdat het via het Z-Wave protocol werkt, maar werkt ook goed samen met andere systemen.

Tip 3: Heb je al van alles wat qua merken en/of protocollen? De Homey kan goed praten met veel verschillende merken en systemen.

Peter Witkamp

WhatsApp chat
Call Now Button