Dé Nederlandse domotica expert

Persoonlijk advies

Installaties op maat

Slimme tips met de huidige energiemarkt

Yikes, ook zo geschrokken van al die berichten in het nieuws over gasprijzen die door ’t dak gaan? Bij Comfortica namen we gelijk maatregelen om deze december (en erna natuurlijk) energie te besparen. Hierbij onze top tips om zowel je gas- als elektriciteitsrekening binnen de perken te houden.

Eerlijk is eerlijk, nou wordt bij ons thuis allemaal natuurlijk al aardig wat slim aangestuurd en zijn de energievreters waar mogelijk vervangen. Toen we erachter kwamen hoeveel energie de oude koel-vriescombinatie kostte, zijn we de dag erna nog naar de Mediamarkt gereden om ‘m te vervangen. Ook onze energiezuinige computers schelen een flinke slok op de borrel. En verwarmen doen we voortaan via de airco.

Wat wij precies allemaal hebben doorgevoerd thuis en op de zaak:

Gas besparen

  1. Verwarming met airco – Door je huis te verwarmen via je airco kun je flink wat besparen op je gasrekening! Je past namelijk je hoofdwarmtebron aan van gas naar elektra. Daarnaast is een moderne airco kostenefficiënter dan een radiator. Katsjing!
  2. Zorg ervoor dat je de verwarming per kamer kunt aansturen. Zo verwarm je nooit meer onnodig een kamer en dat kan echt een slok op een borrel schelen. Gekoppeld aan motion sensors kun je er daarnaast voor zorgen dat de verwarming standaard een paar graden naar beneden gaat als er al een tijdje niemand aanwezig is in een bepaalde kamer of zelfs in je hele huis. Wel zo makkelijk als je onverwacht de deur uitgaat en dan standaard vergeet de verwarming lager te zetten. Staat er ergens een raam open? Ook dan kun je ervoor zorgen dat in die ruimte de verwarming gelijk lager gaat.
  3. Boiler niet altijd aan – Zet je boiler ’s nachts of als je niet thuis bent uit.

Elektra besparen

  1. Vervang oude apparaten. Wij schrokken in ieder geval behoorlijk toen we inzicht kregen in hoeveel onze oude koel-vriescombinatie verbruikte. Andere grootverbruikers: computers (ook die heb je in een energiezuiniger variant), wasmachines en drogers.
  2. Zonnepanelen – Wil je het (toenemende) stroomverbruik in je huis opvangen? Dan is dit natuurlijk de manier. Want: gratis elektra door de zon! Hoe makkelijk wil je het hebben? Het stroomverbruik is in menig huishouden tegenwoordig sowieso een stuk hoger, simpelweg omdat mensen meer slimme apparaten in huis hebben. Zo heeft elk gezinslid tegenwoordig wel een telefoon, tablet, en laptop. En dan hebben we het nog niet over het stroomverbruik door game consoles, meer thuiswerken etc.
  3. Verlichting – Nooit meer ergens onnodig licht aan. Het handige van slimme verlichting is dat je scenes kunt voorprogrammeren gebaseerd op je dagelijkse gewoontjes en je via je mobiel alles kunt aansturen. Gekoppeld aan motion sensors kun je ervoor zorgen dat verlichting automatisch uitgaat als er een bepaalde (vooraf ingestelde) tijd al geen beweging is gedetecteerd in een kamer.

Algemeen

Heb je een ouder huis? Kijk dan zeker ook naar wat je allemaal kunt isoleren. Klinkt minder sexy, maar is (ouderwets) slim! Tochtstrippen, radiatorfolie of isolatiefolie op je ramen kunnen namelijk een flinke slok op de borrel schelen, terwijl het in verhouding niet veel kost.

Lagere energierekening in december? Comfortica maakt het mogelijk!