Dé Nederlandse domotica expert

Persoonlijk advies

Installaties op maat

Veilig op vakantie

Veilig op vakantie. Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als er onlangs in de buurt is ingebroken. Zit je lekker voor je caravan te genieten en dan schieten er ineens van die verontrustende gedachten in je hoofd: Zit de poortdeur wel op slot? Had je niet beter je gordijnen open kunnen houden of toch juist dicht moeten doen? Gaat de buurvrouw die voor de post zorgt niet stiekem zitten neuzen? Dankzij je domotica hoef je je daar gelukkig geen zorgen meer over te maken. Met deze tips tegen inbraak tijdens vakantie, kun je met een gerust hart de deur achter je dichttrekken. Fijne vakantie!

Veilig op vakantie

Feit: Inbraken vinden 9 van de 10 keer plaats als je niet thuis bent. Inbrekers laten zich allang niet meer foppen door een schemerlampje dat standaard elke avond om 22 u. aanspringt. Maar ja, wat moet je dan? Je buurman vragen de timer om de paar dagen op een ander tijdstip te zetten? Gelukkig niet! Met je domoticasysteem kun je namelijk net doen alsof je thuis bent. Hoe? Om te beginnen kan je domoticasysteem de weken voor je op vakantie gaat, de volgende zaken bijhouden:

 • De tijden dat de tv aanstaat.
 • Wanneer en waar de lampen aan- en uitgaan.
 • Tot hoe laat de computer in je werkkamer aanstaat.
 • Wanneer je tiener keihard muziek heeft aanstaan.

Tips tegen inbraak tijdens vakantie

Deze gegevens kunnen vervolgens gebruikt worden om een aanwezigheidssimulatie te creëren. Zoals bijvoorbeeld:

 • Standaard de radio aan in de keuken rond een uurtje of zes ’s avonds als je normaal gesproken aan het koken bent.
 • De tv aan net voor het journaal begint. En automatisch uit zodra je favoriete late night talkshow is afgelopen.
 • Zodra de schemer invalt de lampen in de woonkamer aan en je gordijnen dicht.
 • Verlichting stapsgewijs van beneden naar boven uit. Als eerste in de keuken, 5 minuten later de woonkamer en als laatste je bedlampje natuurlijk.
 • Met uitzondering van het licht in de kamer van je tiener natuurlijk (die nooit voor middernacht z’n licht uitdoet).
 • ’s Ochtends automatisch de tv aan voor het eerste journaal of een uurtje Cartoon Network.
 • Je gordijnen weer open om 7 uur (behalve bij je tiener natuurlijk).

Het is net alsof je thuis bent en het huis vol leven is. Heb je een hond? Ook die kun je slim inzetten. Neem z’n blaf op en integreer het in je domoticasysteem en/of slimme deurbel. Gaat er een bewegingsmelder af of belt er iemand aan? Dan kun je ervoor zorgen dat automatisch het opgenomen geblaf van je hond wordt afgespeeld. Brave Brutus.

Ramen dicht
Extra fijn: met een domoticasysteem kun je via je smartphone altijd een oogje in het zeil houden. Je kunt zien of je ramen en deuren dicht en op slot zitten en gelijk handelen als dat niet het geval is. Ook als je in Barbados lekker ligt te luieren. Badkamerraampje per ongeluk open laten staan? Via je app kun je dat niet alleen zien, maar kun je ‘m vervolgens ook met één druk op de knop dicht en op slot doen.

Slim slot
Heb je een slim slot? Dan kun je op een makkelijke manier tijdelijk toegang verlenen aan degene die tijdens je vakantie de planten water geeft en de post van de mat haalt. Je maakt simpel een tijdelijke code aan voor je digitale sleutel, die vervalt zodra je terug bent van vakantie. Het maakt hierbij niet uit of de digitale sleutel van je slimme slot een smartphone, pincode, afstandsbediening of RFID/NFC tag is. Zo voorkom je mooi dat je schoonmoeder na je vakantie te pas en te onpas komt binnenvallen.

Zo’n tijdelijke toegangscode is verder erg handig als je alarm is afgegaan en je je buurman of beveiligingsfirma tijdelijk toegang wilt geven om te controleren of alles in orde is.

Pakket bezorgen tijdens afwezigheid
Verwacht je een pakketje tijdens je vakantie? In combinatie met een slimme deurbel kun je ook je pakketbezorger tijdelijk toegang geven, zodat hij je pakketje in de hal kan zetten tijdens je afwezigheid. Én je kunt natuurlijk mooi in de gaten houden wie er tijdens je afwezigheid voor de deur heeft gestaan.

Welkom thuis
Zo. Jij kunt veilig op vakantie met deze tips tegen inbraak tijdens vakantie. Kom je straks terug in een koud & regenachtig kikkerlandje of is het hier juist warmer dan op je tropische eiland? Dan zorgt je domotica ook voor de ideale thuiskomst. Terwijl jij staat te wachten bij de bagageband, kun je via je app alvast lekker de verwarming hoger zetten of juist de airco aandoen.

Wil je met een gerust hart op vakantie, maar heb je geen tijd of zin om alles in te stellen? Weet je niet zeker of alles wel goed staat ingesteld of twijfel je of je wel de juiste domotica hebt om veilig op vakantie te kunnen? Comfortica regelt het.

Fijne vakantie!

Kom alles te weten over domotica

Lees ook onze andere berichten

Voorkom burnout met rustgevende domoticatips voor ondernemers

Comfortica’s Geniale Domotica Hacks voor drukke hoofden

Domotica-oplossingen om afleiding in de kantoortuin te verminderen