Dé Nederlandse domotica expert

Persoonlijk advies

Installaties op maat

Welk domoticaprotocol en -merk is het beste en waarom?

Domotica heeft de afgelopen jaren een duikvlucht genomen. Met een warboel aan protocollen (netwerken), merken en producten tot gevolg. Welk netwerk kun je nu het beste nemen en waarom? Waarom is het handiger te kiezen voor één merk qua domotica basisstation én producten? Waar werkt Comfortica mee en waarom? Sta je op ’t punt voor het eerst domotica aan te schaffen? Voorkom frustratie, begin je reis hier.

Netwerken

Er zijn meerdere domoticaprotocollen in omloop, waarvan je de meeste waarschijnlijk wel kent. De bekendste spelers op de markt:
Klik-aan-klik-uit. Lekker goedkoop, maar niet erg veilig en het geeft geen terugkoppeling. Je krijgt op je smart phone dus niet te zien of je apparaat wel of niet aanstaat.

Dan heb je Zigbee, waar bijvoorbeeld de Philips Hue gebruik van maakt. Staat goed bekend en er zijn veel producten die via Zigbee werken. Nadeel is dat het op dezelfde frequentie opereert als je Wifi en dus storingsgevoeliger is. Ook is Zigbee iets minder gestandaardiseerd – en heb je dus kans dat al je leuke hightech speeltjes niet willen samenwerken.

Bekend van je smartphone en laptop: Wifi. Wordt inmiddels bij nog veel meer producten gebruikt. Lijkt handig, maar dit soort producten vreet batterijen en de Wifi-snelweg is vaak erg druk. Grote kans op files eh haperingen dus.

Homekit zal de Apple-fans niet onbekend klinken. Heel erg mooi. Maar handig, nee. Apple-producten willen namelijk alleen maar samenspelen met… andere Apple-producten.

Z-Wave. Het oudste domoticaprotocol. En daarmee dus een bewezen staat van dienst. Z-Wave is goed gestandaardiseerd m.a.w. je Z-Wave controller en producten zijn een kei in samenwerken. Wel zo handig als je – lekker makkelijk – al je slimme producten via 1 controller en dus 1 app kunt bedienen. Verder zit Z-Wave op een frequentie waar hij weinig last heeft van andere apparaten – en heb je dus weinig kans op storing.

En binnenkort op de markt: Matter. Dit is een nieuwe IP-based standaard waarop domoticaproducten kunnen communiceren. Veel bedrijven werken hieraan mee: Z-Wave, Google, Amazon e.d. Dat is van groot belang, want het maakt de integratie van al je producten een stuk makkelijker.

Voor Comfortica draait alles om gebruikersgemak. Slim, makkelijk te bedienen, goed te integreren, betrouwbaar en zonder storingen. Daarom installeren wij nu al meer dan vijf jaar uitsluitend Z-Wave domotica.

Beste domoticamerk

Ga je voor het beste domoticaprotocol dan kom je automatisch uit bij het Europese merk FIBARO voor je basisstation en producten. FIBARO is marktleider op het gebied van componenten voor domoticasystemen. Én is een van de weinige merken die daarnaast ook een eigen controller (oftewel basisstation) heeft.
Met dit Europese merk weet je dat je verzekerd bent van hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en gedegenheid. Daarom werkt Comfortica al vijf jaar naar volle tevredenheid met FIBARO als het gaat om de aanleg en installatie van domotica voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Wij gelden al jaren als dé FIBARO-expert in Nederland en worden regelmatig door FIBARO zelf ingeschakeld voor het installeren en ontwerpen van systemen.

Waarom

Leuk al die feitjes, maar waarom zou je een slim huis willen? Simpel: voor het gemak. Als iets het leven simpeler maakt, is het wel een huis dat voor je denkt. Stel je voor: nooit meer verlichting die onnodig brandt, maar ook nooit meer thuiskomen in een donker en koud huis, apparatuur die je van een afstandje uit en aan kunt zetten, je garage en hek die automatisch opengaan als je aankomt rijden, tuinverlichting die automatisch steeds iet feller gaat schijnen naarmate de duisternis invalt, airco die automatisch aangaat en rolluiken die dichtgaan als het te warm wordt, alle verlichting en apparatuur die je met 1 druk op de knop uit kunt doen… leven is nog nooit zo relaxed geweest.

Tip

Achter al dat gemak komt echter wel wat kijken. Zeker als je meerdere dingen gaat automatiseren en met elkaar wilt integreren. Groot levensgenieter en gek op slimme gadgets, maar geen nerd en niet zo thuis in programmering? Laat Comfortica je domotica dan installeren! Dat kan een hoop frustratie schelen en zo weet je zeker dat je het beste uit je domotica haalt.
Bedenk van tevoren wat je allemaal zou willen. Nu én in de toekomst. Vooral als je met een nieuw- of verbouwproject bezig bent. Zo weet je zeker dat je huis voorbereid is op al je wensen en ideeën en je later niet je bedrading hoeft aan te passen, doordat je opeens nieuwe contactpunten nodig hebt.

Pas op: domotica werkt wel verslavend! Voordat je het weet denk je er nooit meer aan om ergens het licht uit te doen ;).

Lekker leven? Comfortica maakt het mogelijk.

Kom alles te weten over domotica

Lees ook onze andere berichten

Comfortica’s Geniale Domotica Hacks voor drukke hoofden

Domotica-oplossingen om afleiding in de kantoortuin te verminderen

Spraakmakende domotica projecten en vooruitzichten voor 2024