Dé Nederlandse domotica expert

Persoonlijk advies

Installaties op maat

Domotica tips & tricks voor de vakantie – deel 1, je huis

Zit de poortdeur wel op slot? Heb je het koffiezetapparaat wel uitgedaan? Had je niet beter je gordijnen open kunnen houden of toch juist dicht moeten doen? Gaat de buurvrouw die voor de post zorgt niet stiekem zitten neuzen? Verpietert je mooie nieuwe gazon niet? Gelukkig hoef je dankzij je domotica niet meer op hete kolen te zitten tijdens je vakantie. Van handige inbraakpreventie tricks tot tuinonderhoud en tijdelijke toegang voor je buren die voor je post en planten zorgen – Met de tips & tricks uit deze blog kun je met een gerust hart de deur achter je dichttrekken en de boel de boel laten. Veel plezier alvast!

Doe alsof je thuis bent

Inbraken vinden 9 van de 10 keer plaats als je niet thuis bent. Inbrekers laten zich niet meer foppen door een schemerlampje die standaard elke avond om 22 u. aanspringt. Maar ja, wat moet je dan? Om nou weer een jaar vakantie te vieren in Los Terrassos… Gelukkig kan je domoticasysteem net doen alsof je thuis bent. Hoe? Door bijvoorbeeld bij te houden:

  • Wanneer staat de tv aan?
  • Wanneer en waar gaan de lampen aan in je huis?
  • Wanneer gaan je lampen uit?
  • Wanneer schalt er muziek uit je speakers?

Deze gegevens gebruikt het systeem om een aanwezigheidssimulatie te creëren. Hiermee kan bijvoorbeeld standaard de radio in de keuken aangaan rond een uurtje of zes als je normaal gesproken gaat koken. Je tv gaat ’s ochtends een uurtje aan op Cartoon Network of het nieuws en ’s avonds springt de tv aan net voor het journaal begint tot bijvoorbeeld Op1 is afgelopen. Ondertussen gaan de lampen in de woonkamer aan als de schemer begint in te vallen en brandt in de kamer van je tiener het licht tot een uurtje of 1 ‘s nachts. Je gordijnen gaan ’s ochtends standaard om 7 uur open (behalve bij je tiener dan) en ’s avonds als het echt donker is weer dicht. Allemaal automatisch. Net alsof je thuis bent en het huis vol leven is.

Heb je een hond? Ook die kun je slim inzetten. Neem z’n blaf op en integreer het in je domoticasysteem en/of slimme deurbel. Gaat er een bewegingsmelder af of belt er iemand aan? Dan kun je ervoor zorgen dat automatisch het opgenomen geblaf van je hond wordt afgespeeld.

Het fijne van een domoticasysteem is dat je met je smartphone altijd een oogje in het zeil kunt houden. Je kunt zien of je ramen en deuren dicht en op slot zitten en gelijk handelen als dat niet het geval is. Badkamerraampje per ongeluk toch nog open? Via je app kun je dat niet alleen zien, maar je kunt ‘m vervolgens ook met één druk op de knop dicht en op slot doen.

Tijdelijke digitale sleutel

Het enige wat je nog hoeft te regelen is je post. Maar met een slim slot voorkom je mooi dat je schoonmoeder vanaf nu een sleutel heeft, die geef je namelijk gewoon tijdelijk toegang middels een code. Ben je terug van vakantie, dan vervalt de code automatisch. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je schoonmoeder na je vakantie te pas en onpas komt binnenvallen ;). Zo’n tijdelijke toegangscode is trouwens ook handig als je alarm is afgegaan en je je buurman tijdelijk toegang wilt geven om te controleren of alles in orde is.

In combinatie met een slimme deurbel kun je op deze manier ook regelen dat je pakketbezorger je pakketje in de hal kan zetten én kun je zien wie er tijdens je afwezigheid voor de deur heeft gestaan.

Welkom thuis

Zo. Jij kunt vanaf nu met een gerust hart op vakantie. En kom je straks terug in een koud & regenachtig kikkerlandje of is het hier warmer dan op je tropische eiland? Dan zorgt je domotica voor de ideale thuiskomst. Terwijl jij staat te wachten bij de bagageband, kun je via je app alvast lekker de verwarming hoger zetten of juist de airco aandoen.

Wil je met een gerust hart op vakantie, maar heb je geen tijd of zin om alles in te stellen? Weet je niet zeker of alles wel goed staat ingesteld of twijfel je of je wel de juiste domotica tools hebt, nodig voor een optimale veiligheid? Comfortica regelt het.

Fijne vakantie!

Ook benieuwd naar tips & tricks voor de tuin tijdens vakantie? Dat lees je in deel 2 van dit blog!

Kom alles te weten over domotica

Lees ook onze andere berichten

Comfortica’s Geniale Domotica Hacks voor drukke hoofden

Domotica-oplossingen om afleiding in de kantoortuin te verminderen

Spraakmakende domotica projecten en vooruitzichten voor 2024