Dé Nederlandse domotica expert

Persoonlijk advies

Installaties op maat

Domotica tips & tricks voor de vakantie – deel 2, je tuin

Een grasmaairobot en andere tips voor een slimme tuin. Voordeel van al dat thuiswerken en die lockdowns? Je tuin staat er waarschijnlijk prachtig bij. Het is bijna jammer om op vakantie te gaan. Maar ja, om nou weer een zomer lang met drie kids in dat opgezette zwembadje te bivakkeren…. Hoe zorg je er echter voor dat straks je tuin niet compleet verpietert als je eindelijk aan het genieten bent aan de rand van het enorme zwemparadijs op je buitenlandse camping? Dat doe je slim, met deze domotica tips voor je slimme tuin!

Bewateringssysteem slimme tuin

Tegenwoordig hoef je gelukkig niet je buren lastig te vallen met de vraag of ze drie weken lang de sprinklers voor je nieuwe gazon elke avond open en dicht willen zetten en je borders water geven. Tuinonderhoud kun je namelijk heel makkelijk automatiseren. Met behulp van slimme sensoren kun je bijvoorbeeld het vochtgehalte in je tuin meten. Geeft de grond aan dat het tijd wordt om te bewateren, dan gaat je bewateringssysteem oftewel sproei installatie ‘s avonds automatisch aan. Wordt er echter over twee uur regen voorspeld? Dan wacht je slimme bewateringssysteem nog even. Blijkt er vervolgens een paar uur later toch geen druppel gevallen of heel weinig? Dan gaat je sproei installatie alsnog aan.

Grasmaairobot? Let op bij aanschaf! 

Ook je gras wordt dankzij je grasmaairobot lekker bijgehouden tijdens je vakantie. Terwijl jij met je kids van die superglijbaan roetsjt op de camping, gaat je grasmaairobot op vooraf ingestelde tijden aan. Koppel je ‘m aan je weerstation, dan stelt ie het ook gerust even uit als het blijkt te hozen. Grasmaairobot tips:

  1. Houd er bij de aanschaf van een robotgrasmaaier wel rekening mee dat hij bediend kan worden met een app en dus verbonden kan worden met andere apparaten. Want alleen dan kan je robotmaaier geïntegreerd worden in je domoticasysteem.
  2. Om ervoor te zorgen dat de grasmaairobot enkel je gazon maait en niet ook je borders meeneemt, is het essentieel dat er vlak onder de grond een ijzerdraad gespannen wordt die het te maaien oppervlak omcirkelt. Een goede hovenier kan dit voor je aanleggen.

Slimme tuinverlichting als extra alarm

Je slimme tuinverlichting kun je inzetten als extra beveiliging door deze te koppelen aan bewegingssensoren. Wordt een sensor vervolgens tijdens je afwezigheid en/of midden in de nacht geactiveerd, dan kun je ervoor zorgen dat, naast de activatie van bijvoorbeeld je alarmsysteem je tuinverlichting extra fel gaat schijnen of gaat knipperen.

Overdag de indruk geven dat je thuis vakantie viert? Zet dan af en toe de radio op je overdekte terras eens aan. Of creëer een scene waarbij ‘at random’ je stereo aangaat en via je tuinspeakers voor een vrolijk geluid zorgt. Gecombineerd met je slimme verlichting lijkt het dan net alsof er een tuinfeestje aan de gang is, terwijl je aan het partyen bent op Ibiza!

Alarmsysteem slimme tuin

Heb je een camera- en alarmsysteem? Met behulp van een alarmlus in je tuin kun je ervoor zorgen dat je sirene, camera en/of verlichting geactiveerd wordt afhankelijk van de hoeveelheid druk die wordt uitgeoefend. Bij afwezigheid is het een geruststellend idee dat je alarmsysteem in werking treedt zodra je slimme tuin betreden wordt, terwijl je tegelijkertijd voorkomt dat je buren een hartverzakking krijgen en de politie bellen elke keer als er een kat je tuin doorkruist.

Een fijne vakantie? Comfortica maakt het mogelijk. Samen met je grasmaairobot en andere domotica tips voor je slimme tuin.

Tips & tricks voor domotica in huis tijdens de vakanties? Lees het in deel 1 van dit blog!

Kom alles te weten over domotica

Lees ook onze andere berichten

Comfortica’s Geniale Domotica Hacks voor drukke hoofden

Domotica-oplossingen om afleiding in de kantoortuin te verminderen

Spraakmakende domotica projecten en vooruitzichten voor 2024