Domotica tips & tricks voor de vakantie – deel 2, je tuin

Voordeel van al dat thuiswerken en die lockdowns? Je tuin staat er echt prachtig bij. Het is bijna jammer om op vakantie te gaan. Maar ja, om nou weer een zomer lang met drie kids in dat opgezette zwembadje te bivakkeren…. Hoe zorg je er echter voor dat straks je tuin niet compleet verpietert als je eindelijk aan het genieten bent aan de rand van het enorme zwemparadijs op je buitenlandse camping? Dat doe je slim, met deze domotica tuintips!

Vochtsensoren

Tegenwoordig is het nergens meer voor nodig je buren lastig te vallen met de vraag of ze drie weken lang de sprinklers voor je nieuwe gazon elke avond open en dicht willen zetten en je borders water geven. Tuinonderhoud automatiseer je namelijk gewoon. Met behulp van slimme sensoren kun je bijvoorbeeld het vochtgehalte in je tuin meten. Geeft de grond aan dat het tijd wordt om te bewateren, dan gaan je sprinklers ’s avonds automatisch aan. Wordt er echter over twee uur regen voorspeld? Dan wacht je slimme bewateringssysteem nog even. Blijkt er vervolgens een paar uur later toch geen druppel gevallen of heel weinig? Dan gaan je sprinklers alsnog aan

Grasmaairobot wel ‘connected’

Ook je gras wordt dankzij je grasmaairobot bijgehouden terwijl jij ondertussen met je kids van die superglijbaan roetsjt. Houd er bij de aanschaf van een robotgrasmaaier wel rekening mee dat deze ‘connected’ is, oftewel dat hij bediend kan worden met een app. Want alleen dan kan je robotmaaier geïntegreerd worden in je domoticasysteem.

Om ervoor te zorgen dat ie vervolgens enkel je gazon maait en niet ook je borders meeneemt, is het essentieel dat er vlak onder de grond een ijzerdraad gespannen wordt die het te maaien oppervlak omcirkelt. Een goede hovenier kan dit voor je aanleggen.

Tuinverlichting als extra alarm

Je tuinverlichting kun je ondertussen slim inzetten als extra beveiliging tijdens je afwezigheid. Door bijvoorbeeld de verlichting te koppelen aan bewegingssensoren. Wordt een sensor vervolgens midden in de nacht getriggerd, dan kun je ervoor zorgen dat je tuinverlichting extra fel gaat schijnen of gaat knipperen.

Overdag de indruk geven dat je thuis vakantie viert? Zet dan af en toe de radio op je overdekte terras eens aan. Of creëer een scene waarbij ‘at random’ je stereo aangaat en via je tuinspeakers voor een vrolijk geluid zorgt. Gecombineerd met je slimme verlichting lijkt het dan net alsof er een tuinfeestje aan de gang is, terwijl je aan het partyen bent op Ibiza!

Alarmlus

Heb je een camera- en alarmsysteem? Met behulp van een alarmlus in je tuin kun je ervoor zorgen dat je sirene, camera en/of verlichting aanspringt of afgaat afhankelijk van de hoeveelheid druk die wordt uitgeoefend. Een fijn idee dat je alarmsysteem in werking treedt als je niet thuis bent en je tuin betreden wordt, terwijl je tegelijkertijd voorkomt dat je buren een hartverzakking krijgen en de politie bellen elke keer als er een kat je tuin doorkruist.

Ga dus met een gerust hart op vakantie, je tuin zorgt wel voor zichzelf!