Beste tip voor domotica in huis: houd het domweg eenvoudig. Bezig met je nieuwbouwhuis of een verbouwing en wil je graag je huis automatiseren? Slim plan. Domotica is duurzaam én brengt comfort. Maar voordat je enthousiast al je schakelaars schrapt in de (ver)bouwplannen en je de beregeningsinstallatie in je tuin automatisch elke avond om 20:00 uur laat afgaan… lees in deze blog wat niet handig of zelfs onveilig is om te automatiseren en wat het meest over het hoofd geziene, benodigde WiFi punt is.
Beregeningsinstallatie
Om luchtig te beginnen: de beregeningsinstallatie in je tuin standaard op warme dagen om 21:00 automatisch laten aanspringen klinkt handig. Totdat je een barbecue geeft. Kan op hete dagen natuurlijk best lekker verkoelend zijn, maar of je gasten daar nu op zitten te wachten? Op doordeweekse dagen buiten de vakantie is je automatische beregeningsinstallatie zeker handig, maar tijdens vakanties en weekenden is ons advies om hem gewoon met 1 druk op je telefoon zelf te activeren.
WiFi-punt in je tuin flauwekul?
En nu we toch in de tuin zijn: veel mensen denken geen WiFi-punt nodig te hebben in de tuin. Maar tegenwoordig zijn huizen zo goed geïsoleerd (ja ook het glas), dat een meter erbuiten de WiFi het al niet meer doet.
Absoluut onveilig
Nu we toch lekker buiten zijn: hier zijn gelijk een paar slechte domotica voorbeelden die absoluut onveilig zijn om te automatiseren.
- Oprolsysteem zwembad – Klinkt leuk dat je het dek van je zwembad op afstand dicht kunt doen tijdens je vakantie. Totdat jij hem op afstand dicht doet en het buurmeisje blijkt van jouw afwezigheid gebruik te hebben gemaakt om lekker in je zwembad te duiken. Of er loopt net een (huis)dier over het dek als jij hem opendoet. Het is absoluut onveilig om iets open of dicht te doen waar je geen zicht op hebt en waar weinig zuurstof bij kan. Daarom mag een zwembaddek of het oprolsysteem van je zwembad alleen geautomatiseerd worden onder strikte voorwaarden: er moet een schakelaar in de buurt zijn waar het dek subiet mee bedient kan worden en/of een sensor en camera gekoppeld zijn. Is dit niet het geval? Dan wordt je zwembad dek niet geïntegreerd in je domoticasysteem
- Sauna besturing – Het automatiseren van je sauna besturing en het op afstand kunnen aanzetten is om dezelfde reden onveilig. Zelfs als de user case veilig is. Je kunt in de praktijk als je zelf geen zicht op je sauna hebt immers niet garanderen dat er niets in de sauna ligt
- Autolift bediening – Je autolift op afstand bedienen klinkt leuk, maar ook bij de autolift bediening geldt dat – als je er geen zicht op hebt – je niet kunt garanderen dat er iets of iemand tussenkomt als je de autolift aanzet
Domotica in huis: houd het domweg eenvoudig
Ook bij domotica in huis zijn er enkele zaken waar je even goed over moet nadenken voordat je denkt: leuk, ik ga alles automatiseren. Want niet alles is even handig. Ik zeg altijd: als mijn oma op visite komt, moet ze het huis kunnen bedienen zonder dat ik uitleg hoef te geven.
Schakelopties in praktijk onhandig
Mijn advies naar klanten toe: houdt het domweg eenvoudig. Tegenwoordig heb je bij veel domotica panelen van die schakelopties of een knop die je op je salontafel kunt zetten en die iets in gang moet gaan zetten. Optie 1 betekent bijvoorbeeld licht aan, optie 2 betekent licht uit, optie 3 licht en televisie aan in de woonkamer, 4 keer drukken alleen je radio aan etc. etc. En 1 keer drukken activeert de verlichting, 2 keer drukken de airco. Neem het van onze jarenlange ervaring aan: je onthoudt al die opties nooit. Er is simpelweg geen logische opbouw met 8 opties. In de dagelijkse praktijk blijken mensen dit niet te kunnen onthouden. En je gasten al helemaal niet.
Helemaal geen schakelaars geen goed idee
Als mensen dan vol enthousiasme voor domotica in huis gaan, willen ze soms ook geen schakelaars meer. Goed om je te realiseren: mocht je controller dan een keer een issue hebben, dan kun je dus je verlichting ook niet meer bedienen! Daarnaast zijn we ook gewoontedieren. Verlichting moet het liefst al aanzijn voordat we binnen zijn, en anders aanspringen zodra we een voet over de drempel zetten. Sensors kunnen hier zeker bij helpen, maar als gewoontedier willen we toch vaak ook zelf de onmiddellijke controle hebben.
Domweg eenvoudig is domweg meer genieten
Deze zomer lekker aan het plannen en dromen rondom je nieuwbouwhuis of komende verbouwing? Domotica maakt je huis absoluut duurzamer en comfortabeler! Maar vergeet de WiFi voor je tuin niet en houd de domotica in je huis domweg eenvoudig wil je er optimaal en veilig van genieten.