Dé Nederlandse domotica expert

Persoonlijk advies

Installaties op maat

Beste tip voor domotica in huis: houd het simpel – deel 2

Welkom bij deel twee van onze zomerserie met tips over wat je vooral NIET moet automatiseren. Natuurlijk is domotica in huis slim, het is lekker makkelijk én duurzaam. Meestal dan. Maar laten we eerlijk zijn, als je oma in het donker komt te zitten op het toilet als ze op bezoek is, ben je wellicht een beetje doorgeslagen. En laten we het niet eens hebben over sommige domotica-oplossingen die ronduit gevaarlijk kunnen zijn. In deze blog gaan we dieper in op slimme toegangscontrole en bespreken we de gevaren van AI en stembediening.

Back-up systeem slimme toegangscontrole

Slimme toegangscontrole is, zowel voor je bedrijf als huis, hartstikke handig. Denk aan de voordelen, zoals:

  • Lekker makkelijk het hek of de garage automatisch open laten gaan als je aankomt rijden
  • Via je je telefoon zien wie ervoor de poort of deur staat om vervolgens op een afstandje open te kunnen doen
  • Als beheerder van een appartementencomplex of bedrijfsverzamelgebouw makkelijk (tijdelijke) toegangscodes verschaffen én blokkeren

Maar let op! Heb je ook een alarmsysteem en een elektrisch slot, dan moet je goed nadenken over het backup-systeem van je toegangscontrole. Een back-up accu kan het, afhankelijk van het systeem en het product, maar een paar uur tot een dag volhouden. Als je te maken krijgt met een langdurige stroomstoring, dan kun je dus niet meer in je eigen huis of bedrijf komen. Dat wil je natuurlijk voorkomen!

Stembesturing riskant door opkomst AI

Denk daarnaast ook goed na over toegangscontrole via stembediening. Voorheen was het openen van de voordeur met een stemcommando een leuke en handige gadget. Ook wij bij Comfortica vonden het destijds reuzehandig, vooral als je je handen vol had met boodschappen en met je stem de voordeur kon openen. Maar de opkomst van AI heeft de zaken veranderd.

Tegenwoordig zijn er nep telefoontjes in omloop, waarbij zogenaamde telecombedrijven na 10 seconden ophangen, maar genoeg informatie hebben aan jouw ‘nee dank u ik heb geen interesse’, om jouw stem met AI na te bootsen. Dit maakt toegangscontrole via stembediening erg riskant. De uniekheid van stembesturing is op dit moment simpelweg nog niet groot genoeg om het veilig te kunnen inzetten voor toegangscontrole. Het is dus een onnodig risico om toegangscontrole via stembediening te gebruiken. Ons advies is – voor nu – dan ook: niet doen.

Houd het simpel

Dit was deel twee van onze zomerblog met NIET-DOEN-tips. In deel 1 bespraken we o.a.:

  1. Het meest vergeten, maar noodzakelijke WiFi-punt in huis
  2. De nut en noodzaak van lichtschakelaars
  3. Waarom je het zwembaddek en je sauna niet moet automatiseren
  4. Lees deel 1 van de zomerserie over wat je NIET moet automatiseren hier: Domotica in huis: Houd het domweg eenvoudig

Deze zomer lekker aan het plannen en dromen rondom je nieuwbouwhuis of komende verbouwing? Domotica maakt je huis absoluut duurzamer, comfortabeler én veiliger! Maar onthoud de gouden regel: houd het gewoonweg eenvoudig! Denk na over een betrouwbaar back-up systeem voor je slimme toegangscontrole en laat stembediening achterwege.

Fijne zomer! De jongens van Comfortica.