Het einde van het jaar. Een mooi moment om te reflecteren. En met de razendsnelle ontwikkelingen binnen domotica ook heel slim om te doen! In deze terugblik vertellen we over de veranderingen in de markt sinds we acht jaar geleden begonnen zijn, de laatste domotica trends, waar je op moet letten bij aanschaf en hoe onze veranderde dienstverlening jou nog meer ten goede komt. De basis waar dit allemaal op gebaseerd is? Logica.
Van pionier tot autoriteit
In 2014 werd Comfortica door mij, Kariem, opgericht. Kwam ik op een feestje, dan snapte niemand wat ik nu precies deed. Domotica was iets voor de happy few en een ‘speeltje’ van gadget nerds. Inmiddels hebben de meeste huishoudens wel iets van domotica in huis, kan iedereen zelf makkelijk een scene aanmaken (vaak zijn die zelfs al voorgeprogrammeerd) en hebben zelfs prijsstunters een eigen domotica huismerk! Domotica heeft zich dus razendsnel ontwikkeld. En Comfortica is even hard meegegroeid:
Als pionier heeft Comfortica heel veel kennis van onder meer Z-Wave Domotica. De protocollen binnen domotica ontwikkelden zich gaandeweg, wat de beginjaren extra uitdagend en leuk maakten. De samenwerking met niet-domoticapartijen liep jammer genoeg wel vaak erg stroperig omdat zij niet begrepen hoe domotica werkte en wat nodig was. Hierdoor moe(s)ten we soms dagen wachten op bijvoorbeeld een alarmbedrijf of internetprovider. Geen klant zit daarop te wachten. Daarom sturen we tegenwoordig de processen zelf aan en installeren we ook netwerken, alarm- en camerasystemen. Programmeren draait namelijk om logische regels. Technieken zoals een toegangscontrole bij een domoticasysteem en bij een alarmsysteem lijken veel op elkaar. De basis is altijd logica. En dat zit in onze DNA.
Nu worden we als autoriteit op het gebied van Z-Wave domotica ingeschakeld en sturen uiteenlopende projecten aan. Ook worden we door installateurs in het veld gevonden en geconsulteerd. En samen met onze partner Demo BV werken we nu zelfs aan een EU-project voor energiezuinige woningen!
Domotica trends
Ondertussen zien we bij Comfortica dat er een technology push van consument naar zakelijk is ontstaan. Mensen hebben namelijk thuis allerlei slimme domoticatoepassingen en denken ‘hey, dit wil ik op de zaak ook’.
De meest dankbare ontwikkeling vind ik de verschuiving naar domoticatoepassingen en -projecten in de zorg. Veel zorghulpmiddelen zijn erg duur en kunnen niet geïntegreerd worden. Domotica daarentegen is veel betaalbaarder en biedt oplossingen die echt wezenlijk verschil maken voor mensen. Doordat ze bijvoorbeeld gewoon de gordijnen kunnen openen of de verlichting aan kunnen doen met hun mobieltje.
De drie opvallendste trends die ik verder zie:
- De vraag naar veiligheidssystemen is toegenomen. Hoewel het statistisch gezien veiliger is, neemt het veiligheidsgevoel juist af
- Was verminderd energieverbruik door de inzet van domotica eerst alleen interessant voor klanten die duurzaamheid hoog hadden zitten, nu willen klanten ook gewoon geld besparen
- Er is een toenemende vraag voor domotica toepassingen bij bedrijfsverzamelgebouwen
Risico’s
De opkomst van goedkopere domotica is aan de ene kant prettig: het wordt zo voor meer mensen toegankelijk. Nadeel is echter dat die goedkope domotica vaak niet goed werkt of niet goed wordt ingezet. Dit geeft domotica vaak onterecht een slechte naam. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat de goedkope draadloze domotica van bijvoorbeeld een Lidl op dezelfde frequentie werkt als de wifi thuis. Of dat je een Wifi-versterker niet in een contact moet stoppen met een dimmer. Dit soort zaken heeft namelijk een nadelige invloed op de werking van je systeem.
Daarnaast zijn veel goedkope camera’s zo lek als een mandje. Als jij de voordeur camera op je telefoon vervolgens opent, gooi je ook je router open en heb je dus een veiligheidslek in je systeem thuis. Met alle risico’s van dien.
Domotica tips
Zelf je domotica installeren hoeft echt geen probleem te zijn, maar denk bij elke aanschaf even goed na:
- Hoe werkt het?
- Wat voor invloed heeft een nieuwe gadget op het systeem?
- Kan de software geüpdatet worden?
- Kan het met elkaar integreren?
Veel verschillende merken hebben een nadelige invloed op de stabiliteit van je systeem. En goedkope deals kunnen vaak niet geïntegreerd worden met rest van je domoticasysteem. Niet echt handig, want hoeveel besturingssystemen wil je hebben? 1 app voor alles of 10 verschillende?
Als laatste mijn favoriete gadgets: De FIBARO Home Center 3 staat stipt op 1. Deze domotica controller is namelijk en véél makkelijker, maar biedt ook veel meer functionaliteit. En als ik met twee kleine kinderen en de boodschappen aankom lopen, vind ik de gezichtsscanner bij de voordeur ook wel heel erg makkelijk!
Er is veel veranderd in slechts 8 jaar tijd, maar buiten kijf staat dat domotica de wereld echt leuker en makkelijker maakt. Onthoud: de basis is altijd logica.
Foto credits: The Art of Living magazine – Jaro van Meerten