Dé Nederlandse domotica expert

Persoonlijk advies

Installaties op maat

Domotica – leuker, veiliger en duurzamer leven

Domotica oftewel slimme apparaten. Wat moet je ermee? Dat zijn toch gewoon overbodige, dure gadgets voor nerds? Leuk om te hebben, maar niet echt nuttig en ook nog eens lastig te installeren? Niets is minder waar! In deze back-to-basics blog leggen we je uit waarom domotica juist handig is ter ondersteuning van het dagelijks leven in elk huishouden, en hoe slimme apparaten het leven makkelijker, leuker én veiliger maken.

Voor elke portemonnee

Als het over domotica gaat denken veel mensen nog steeds dat slimme apparaten overbodig, duur en moeilijk te installeren zijn. Om met duur te beginnen: dit was vroeger zeker het geval. Maar toen was domotica nog bedraad, wat betekende dat er kabels getrokken moesten worden en soms zelfs muren en plafonds opengebroken. Inmiddels is domotica ook draadloos en zijn er veel meer spelers op de markt bijgekomen, evenals domoticasystemen. Voor elke portemonnee is er tegenwoordig wel wat wils.

Niet meer hoeven nadenken

Domotica is tegenwoordig zeker geen overbodige luxe, integendeel, slimme apparaten zijn juist handig ter ondersteuning van je dagelijks leven. Zo kun je met een slimme knop ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld al je verlichting in 1 keer uit kunt doen of een scene creëren waarbij automatisch alle verlichting uitgaat en alle ramen en deuren op slot als je weggaat en de deur op slot draait.

Domotica is er juist om dagelijkse handelingen makkelijker te maken. Zo kun je bijvoorbeeld met 1 druk op de knop je huis ‘wakker’ laten worden: gordijnen die automatisch opengaan, verwarming aan, licht die langzaam overal steeds feller wordt (of bij pubers juist gelijk op 100%). Thuiswerkdag? Dan zorgt je domotica ervoor dat in alle kamers de verwarming lager gaat en verlichting uit – behalve in je werkkamer.

Duurzaam

Dagelijks zijn er wel honderden handelingen die je (onbewust) uitvoert: lichten aan, lichten uit, verlichting dimmen, verwarming hoger, lager, ramen controleren, deur op slot. Doordat je al die dagelijkse handelingen met domotica kunt automatiseren, wordt het leven zoveel comfortabeler. Dat is niet alleen handig, maar ook duurzaam: geen verlichting of apparaat dat meer overbodig aanstaat.

Veiliger wonen voor jong en oud

Maar slimme apparaten maken je huis ook veiliger. Ben je niet thuis dan kun je met een simulatie ervoor zorgen dat het lijkt alsof je dat wel bent, door verlichting ‘at random’ aan en uit te laten gaan in verschillende ruimtes en je gordijnen automatisch open en dicht te laten gaan. Je kunt zelfs je tv aan- en uitzetten als je wilt.

Ook met jonge kinderen is het handig en veiliger om dingen te automatiseren. Heb je een kleine avonturier, dan is het wel zo fijn als je voordeur altijd automatisch op slot gaat – staat ie niet opeens op straat te dansen in een onbewaakt ogenblik! Ook kun je stopcontacten ‘uit’ zetten of zorgen dat keukenapparaten niet zomaar aan kunnen gaan of je strijkijzer.

Onafhankelijk van WiFi

Ja, ja en dan valt de WiFi uit en dan doet niks het meer zeker? Nee hoor. Een domoticasysteem heeft namelijk z’n eigen netwerk – alles wat je hebt geprogrammeerd draait gewoon door. Wat niet wil zeggen dat je niets meer met de hand kunt bedienen. Komt je oma op bezoek, dan kan die nog steeds handmatig de lichtschakelaars bedienen.

Met domotica is zoveel mogelijk. Of je nu extra veiligheid wilt, lekker comfortabel leven door dagelijkse handelingen zoveel mogelijk te automatiseren of energieverbruik wilt minimaliseren: met domotica regel je het allemaal in 1 klap.
Draadloze domotica is niet moeilijk te installeren en dat geldt ook voor het aanmaken van automatische scenes. Geen zin in of twee linkerhanden? Dan doet Comfortica dat gewoon voor je. En met een onderhoudscontract weet je zeker dat je domoticasysteem en aangesloten apparaten veilig zijn geïnstalleerd en benodigde updates regelmatig worden doorgevoerd.

Lekker, veiliger en duurzamer leven? Comfortica maakt het mogelijk.