Zelfstandigheid. Klinkt als gemeengoed. Totdat je ouder wordt en/of hulpbehoevend blijkt. Dan kan iets simpels als gordijnen dichttrekken al een enorme onderneming worden. En de standaard elektrische zorghulpmiddelen zijn vaak extreem duur en weinig flexibel. Domotica daarentegen is niet alleen redelijk betaalbaar, het biedt ook eindeloos veel – gepersonaliseerde – toepassingen en bestaande systemen kunnen vaak geïntegreerd worden. Zodat bij semi-zelfstandig wonen de nadruk ligt op zelfstandig. En niet op semi.
Gepersonaliseerde hulp
Bezig om via een stichting met ouders een semi-zelfstandig wooncomplex voor je kind te creëren? Of als zorginstelling op zoek naar meer mogelijkheden om je cliënten een waardige leefomgeving te geven? Of ben je misschien zelf hulpbehoevend (geworden), maar zou je graag zo lang mogelijk zelfstandig thuis willen wonen? Domotica biedt meer mogelijkheden dan je denkt, met zeer gepersonaliseerde toepassingen afgestemd op de behoeftes van de gebruiker en/of verzorgende.
Natuurlijk zijn er al veel – elektronische – zorghulpmiddelen. Nadeel is echter dat deze vaak en heel erg duur zijn en alleen stand-alone kunnen werken. Terwijl het wel zo makkelijk is als je vanuit je rolstoel gewoon via je telefoon én je gordijnen kunt dichtdoen én je verlichting bedienen, maar ook via een livestream kunt zien wie er aanbelt. Zonder dat je voor elk systeem een losse controller nodig hebt en bekant een tweede hypotheek moet nemen om al die hulp te kunnen bekostigen.
Epi-mat 2.0
Bij semi-zelfstandige zorginstellingen kan domotica in combinatie met bijvoorbeeld een camerasysteem ook extra veiligheid bieden. Denk bijvoorbeeld aan het slim maken van een epi-mat: dan krijg je als verzorgende niet alleen een melding, maar kun je ook gelijk zien wat er aan de hand is. Gaat na 22:00 u. de achterdeur open, dan kan via een bewegingssensor een camera geactiveerd worden, zodat je gelijk ziet wie het pand in- of uitgaat. Vooral bij begeleid wonen of 24/7 zorg kan domotica op deze manier meerwaarde bieden.
Er is dus heel veel mogelijk. Zelfs als het nog nooit eerder is gedaan. Is een huidig hulpmiddel elektrisch, dan kan het vaak slim gemaakt worden. Zoals we hebben gedaan met de epi-mat van een klant.
Vraag ’t de gebruiker
Bezig met een semi-zelfstandig wooncomplex voor bijvoorbeeld je kind of ouder? Voordat je om tafel gaat zitten met een domotica-expert, is het goed niet alleen als mantelzorger te bedenken wat nodig is, maar ook te vragen aan de verzorgers en/of je kind of ouder zelf wat zij willen. Als gebruiker weet je vaak zelf het best waar je tegenaan loopt in het dagelijks leven en waarmee je geholpen bent.
Heb je een stichting of leid je een zorginstellingen? Dan komen we uiteraard langs om uit te leggen wat er allemaal mogelijk is. Met de input die je krijgt, kun je vervolgens een wensenlijstje maken, waarna Comfortica een gepersonaliseerde offerte maakt.
Nieuwsgierig geworden over hoe domotica jouw leven of dat van je kind, ouder of cliënten beter kan maken? Comfortica helpt je graag. Samen kijken we wat je al hebt en wat er nog moet komen, zodat het leven zo aangenaam mogelijk blijft.
(Semi-)zelfstandig wonen? Comfortica maakt het mogelijk.