Dé Nederlandse domotica expert

Persoonlijk advies

Installaties op maat

Slim verwarmen speelt in op individuele behoeftes én duurzaamheid

Een tijdschakelaar gekoppeld aan je verwarming. Het was het begin van slim verwarmen. Maar de laatste paar jaar is slim verwarmen pas echt interessant geworden! Slim verwarmen is namelijk zoveel meer dan ’s ochtends automatisch je verwarming hoger en ’s avonds een half uur voordat je naar bed gaat of voordat je zaak dichtgaat, de verwarming weer lager. Tegenwoordig kan je de stand van je verwarming linken aan beweging of je boekingssysteem. En dat laatste kan je zomaar 20% schelen op je energierekening.

Per kamer aangestuurd

Natuurlijk is een tijdschema een slim idee voor het verwarmen van je huis of bedrijf. Echter, houdt zo’n tijdschema geen rekening met lege ruimtes. Dus de kamers van je kinderen, die inmiddels het huis uit zijn, worden gewoon mee verwarmd. En dat geldt ook voor al je kantoorruimtes – terwijl de bezettingsgraad daarvan in deze Coronatijd vele malen lager is. Zoneregeling is dan een uitkomst.

Je kunt namelijk aanzienlijk op je stookkosten besparen door de verwarming per ruimte te kunnen aansturen. Thuis en op het werk. Door bijvoorbeeld je boekingssysteem van je vergaderzalen of hotelkamers te koppelen aan je verwarming. 2 uur voor gasten aankomen wordt de kamer dan automatisch verwarmd. Ook voor een bedrijfsverzamelingsgebouw is zoneregeling een uitkomst daar elke gebruiker individueel de verwarming van zijn of haar ruimte kan aansturen. En komen je studerende kinderen een weekendje thuis, dan is het wel zo lekker als hun kamers bij aankomst op temperatuur zijn.

Koppelen aan beweging

Geïntegreerd in je domoticasysteem kun je talloze nuttige koppelingen maken. Zet je puberende koukleum standaard de verwarming in zijn of haar kamer lekker hoog? Als er een uur geen beweging wordt gedetecteerd, kun je ervoor zorgen dat de verwarming automatisch weer lager gaat. Maar ook dat ie niet op standje kernsplitsing gezet kan worden.

Stand alone niet altijd slim

Zit je er over te denken een slimme verwarming te installeren? Let dan wel goed op de integratiemogelijkheden. Nu zijn er stand alone systemen voor slim verwarmen – en hoef je dus geen domoticasysteem te hebben – maar deze stand alones integreren niet altijd even makkelijk. Schaf je dan over een paar jaar een domoticasysteem aan, dan kan het zijn dat je je slimme verwarmingssysteem niet kunt integreren.

Straks verbouwen? Nu nadenken!

Bezig met nieuw- of verbouw? Denk dan nu al na over wat je (in de toekomst) allemaal zou willen qua home automation. Enkel slim verwarmen of ook verlichting en beveiliging slim automatiseren? Als je weet dat je dat nu nog niet, maar later in de toekomst wel wilt, anticipeer daar nu dan alvast op door te kiezen voor een slimme verwarming waarvan bekent is dat die goed integreert in domoticasystemen.

Geschikt voor welk systeem?

Is slimme verwarming voor elk verwarmingssysteem geschikt? Ja. Maar met bijvoorbeeld een warmtepomp of vloerverwarming heeft het niet zoveel meerwaarde. De meerwaarde van slimme verwarming is dat je snel kunt schakelen, maar een warmtepomp en vloerverwarming hebben veel langer de tijd nodig om tot een bepaalde temperatuur te komen. Hoe sneller de verwarming kan opwarmen of afkoelen, hoe beter. Centrale verwarming en infraroodpanelen zijn dus bij uitstek geschikt. Ook heteluchtverwarming kan in de meeste gevallen slim gemaakt worden. In dit geval zal Comfortica met uw verwarmingsinstallateur overleggen en deze aansturen vwb de benodigde aanpassingen.

Voor ieder wat wils

Zoveel mensen, zoveel wensen. Of het nu om uw gezinsleden gaat, de bezetting van uw kantoor of een bedrijfsverzamelingsgebouw: met zoneregeling zit iedereen er comfortabel bij en is onnodig energieverbruik verleden tijd.

Comfortabel wonen en werken, duurzaam bezig zijn én geld besparen? Comfortica maakt het mogelijk!